SAD, Kanada i pola Evrope proteruju ruske diplomate

SAD, Kanada i najmanje 14 zemalja EU, među kojima su Nemačka i Francuska, donelo je odluku o proterivanju ruskih diplomata zbog slučaja Sergeja Skripalja.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.03.2018.

15:16

SAD, Kanada i pola Evrope proteruju ruske diplomate
Foto: GettyImages

Odluku o proterivanju ruskih diplomata nakon slučaja Sergeja Skripalja donelo je 14 zemalja EU i SAD, naveo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tusk je rekao da postoji mogućnost da se primene i dodatne mere, koje bi uključile i nova proterivanja u narednim danima ili nedeljama, prenosi AP.

Među zemljama koje će proterati Ruse su: Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Nemačka, Francuska, Danska, Ukrajina, Češka, Holandija, Francuska, Italija i SAD.

Lista zemalja koje proteruju ruske diplomate:
  • SAD - 60
  • Kanada - 4
  • Poljska - 4
  • Litvanija - 3
  • Letonija - 1
  • Holandija -2
  • Ukrajina - 13
  • Francuska - 4
  • Danska - 2
  • Češka - 3
  • Estonija -1
  • Nemačka - 4
  • Italija - 2
  • Rumunija - 1
  • Hrvatska - 1
  • Finska - 1
  • Španija - 2
  • Norveška -1
  • Makedonija - 1
Još jedna zemlja koja se pominje u medijima, a za koju nije potvrđeno jeste Španija.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će diplomate da budu proterane iz 14 zemalja EU, kao i iz SAD. SAD su takođe odlučile da zatvore ruski konzulat u Sijetlu, a deo diplomata koji će biti proterani su deo misije pri Ujedinjenim nacijama.

Da podsetimo, već je 23 diplomata proterano iz Velike Britanije nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija napadnuti nervnim agensom u Solsberiju u Velikoj Britaniji. Njihovo stanje je i dalje kritično.

Inače, ruski ambasadori u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji pozvani su jutros u ministrstva spoljnih poslova tih zemalja.

SAD

Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu.

Pozivajući se na istaknute zvaničnike Trampove administracije, AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD veruju da koriste dipolomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim nacijama kao paravan.

Oni navode da konzulat u Sijetlu "predmet zabrinutosti kontraobaveštajne službe" zbog toga što se nalazi blizu američke pomorske baze.

"SAD su se odlučile na ovaj potez zajedno sa saveznicima iz NATO i partnerima širom sveta, kao odgovor na korišćenje vojnog hemijskog naoružanja na teritoriji Velike Britanije, što je poslednji potez u nizu destabilišućih aktivnosti. Ovim potezom činimo SAD sigurnijim, jer smanjujemo mogućnost Rusiji da špijunira Amerikance i izvode tajne akcije koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD. Ovim koracima SAD i saveznici jasno stavljaju do znanja Rusiji da njihovi potezi imaju posledice. SAD su spremne da sarađuju kako bi se izgradili bolji odnosi sa Rusijom, ali to se može desiti samo ako ruske vlasti promene ponašanje", saopštila je Bela kuća.

Poljska

Poljska je odlučila da protera četvoricu ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u aferi Skripalj.

Četvoro viših diplomata su proglašeni za "persone non grate", predata je nota ruskom ambasadoru u Varšavi i dat rok do ponoći 3. aprila da napuste Poljsku, saopštio je danas na konferenciji za novinare u Varšavi šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič."Odluka je saopštena u podne ambasadoru Rusije. Ona je izraz solidarnosti Poljske sa Velikom Britanijom", kazao je Čaputovič na konferenciji za novinare u Varšavi.

Čaputovič je kazao da se očekuje reakcija Rusije, da cena za ovakav korak Poljske i nekoliko drugih članica EU može da bude to da će neke poljske diplomate kao nepoželjne morati da napuste Moskvu.

"To jeste cena, ali smatramo da je najvažnije da izrazimo solidarnost sa Velikom Britanijom", kazao je Čaputovič.

Poljski ministar spoljnih poslova potvrdio je da su kao nepoželjni proglašeni diplomati za koej se podozreva da su pod pokrićem statusa diplomata sarađivali sa ruskim obaveštajnim službama.

"Potvrđujem. Deo ruskih diplomata sarađuje sa služabama van Ministarstva inostranih poslova. Mi smo takođe odredili takve diplomate i proglasili da su njihove aktivnosti nespojive sa Bečkom konvencijom", kazao je Čaputovič.

Francuska

Francuska će proterati četvoro ruskih diplomata u roku od nedelju dana kao odgovor na napad nervnim agensom na Skripalja u južnoj Engleskoj, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Žan-Iv le Drijan.

"U znak solidarnosti s našim britanskim partnerima, danas smo obavestili ruske vlasti o našoj odluci da proteramo četiri pripadnika ruskog osoblja s diplomatskim statusom sa naše francuske teritorije u roku od nedelju dana", rekao je Le Drijan.

Češka

Češka će proterati trojicu ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skriplja, u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom i u koordinaciji sa Evropskom unijom.

To su danas saopštili premijer Andrej Babiš i šef diplomatije Martžin Stropnjicki precizirajući da trojica proteranih diplomata imaju rok do 1. aprila da napuste zemlju.

"Kada od nas saveznik u teškoj situaciji zatraži pomoć treba da mu izađemo u susret. Češka će zato proterati trojicu diplomata Ruske Federacije. Glavni razlog je to što napad nervnim otrovom na teritoriji tuđe države ugrožava civilno stanovništvo i ukazuje na brutalniji vid špijunaže nego što smo navikli", kazao je Babiš na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je Rusija prešla sve granice kada je u aferi Skripalj navela da je otrov "novičok" mogao da potiče iz Češke.

"To ja apsolutna laž. Od nas je ovaj korak izraz solidarnosti sa Velikom Britanijom", dodao je.

Šef diplomatije Martin Stropnjicki rekao je da je ruskom ambasadoru u Pragu predata nota u kojoj Češka zahteva da ta trojica diplomata zajedno sa članovima porodice napuste Češku do 1. aprila a da je isti korak preduzelo najmanje 15 članica EU.

Premijer Babiš je još u nedelju na Fejsbuku napisao da neće biti smak sveta ako Češka protera nekoliko ruskih špijuna.

"Već taj naziv diplomata je loš. To su ljudi koje nazivaju nedeklarisani obaveštajci. U Češkoj ih je najviše u celoj Evropi. A ako neko misli da je njima stalo do dobra naše zemlje ljuto se vara", napisao je Babiš na svom profilu na Fejsbuku.

Zbog odluke o proterivanju Babiš je potvrdio da je u vezi sa predsednikom Češke Milošem Zemanom koji je inače prošle sedmice kazao da bi pre nego što se krene u proterivanje trebalo ipak sačekati rezultate istrage trovanja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Estonija

Ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser saopštio je da će ta zemlja proterati ruskog vojnog atašea.

"Danas po podne pozvali smo ruskog ambasadora kojem smo predali notu da bi vojni ataše u ruskoj ambasadi trebalo da napusti zemlju. Njegovi postupci nisu u skladu s Bečkom konvencijom", rekao je on.

Holandija

Holandija navodi da će proterati dvoje ruskih diplomata, najavio je premijer te zemlje Mark Rute.

Vlada Holandije saopštila je da će ruske diplomate, koje rade kao obaveštajni službenici u ruskoj ambasadi u Hagu, morati da napuste zemlju u roku od dve nedelje.

Ukrajina

Akciji zemalja EU se pridružila i Ukrajina, koja je najavila da će proterati 13 ruskih diplomata zbog trovanja Skripalja.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je danas da je odluka doneta "u dugu solidarnosti s našim pritanskim partnerima i transatlanskim saveznicima i u koordinaciji s zemlljama EU", preneo je Rojters.

Španija

Španija će proterati dvoje ruskih diplomata zbog napada u Britaniji na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, za šta je vlada u Londonu okrivila Moskvu.

Špansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju predstavlja "pretnju po našu bezbednost i međunarodno pravo", preneo je Rojters.

Norveška

I norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će proterati jednog ruskog diplomatu, čime se pridružila zemljama koje su odlučile da proteraju ruske diplomate, zbog napada za koji je Velike Britanije optužila Moskvu, prenosi Rojters.

Makedonija

Makedonija je odlučila da protera jednog ruskog diplomatu, kao odgovor na napad nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Londonu početkom marta.

"Posle konsultacija za našim EU, NATO saveznicima i partnerima, i u znak solidarnosti sa Britanijom, Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da protera jednog ruskog diplomatu zbog slučaja Skripalj u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", saopšteno je u Skoplju.

U saopštenju makedonskog ministarstva se kaže da "ilegalna upotreba hemijskog naoružanja predstavlja kršenje medjunarodnog prava i utiče na bezbednost svih zemalja", prenela je agencija MIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: