"Presuda Vasiljkoviću, presuđeno i svim Srbima"

Presudom Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan presuđeno i svim Srbima koji su početkom 90. stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

16:43

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

To je izjavio potpredsednik Glavnog odbora SNS, Marko Đurić.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Đurić tim povodom ističe da progon Srba u Hrvatskoj ostaje, kako kaže, goruća sramota čitave Evrope.

"Dragan Vasiljković, u ratno vreme poznat i kao Kapetan Dragan, danas je u Hrvatskoj osuđen u političkom procesu, a presuđeno je svim Srbima koji su početkom 90-ih godina stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države", naveo je Đurić.

Đurić je ukazao i da progon Srba iz Hrvatske ostaje goruća sramota čitave Evrope, a ova presuda je samo još jedan u nizu šamara srpskom narodu, ali nije se ništa drugo ni moglo očekivati od pravosuđa države u kojoj su inspiratori i sprovodioci najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata danas slavljeni kao heroji.

"Umesto što politički motivisanim presudama nastavljaju da pothranjuju šovinističku mržnju prema srpskom narodu, pravosudni organi u Hrvatskoj mogli bi da učine nešto povodom table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu ili činjenice da je više od četvrt miliona ljudi proterano, a više od dve hiljade ubijeno i nestalo tokom operacija etničkog čišćenja cinično nazvanih 'Oluja' i 'Bljesak', a da niko od najodgovornijih nije za to kažnjen", naveo je.

Ukazao je da političke presude ne doprinose pomirenju naroda i normalizaciji odnosa u regionu, jer budućnost se ne može graditi na iskrivljenju istorijskih činjenica i prećutkivanju pravih zločina i amnestiranju pravih zločinaca.

"Dragan Vasiljković je očigledno osuđen za primer, kao simbol otpora stvaranju države u kojoj srpski narod, njegova kultura i vera nisu bili poželjni, i u očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac", naveo je Đurić, koji je i direktor vladine Kancelarije za KiM.

Dragan Vasiljković osuđen je na 15 godina zatvora pred sudom u Splitu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: