Netanjahu pogao Trampu oko sporazuma sa Iranom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da administracija SAD želi da izmeni nuklearni sporazum s Iranom i da je Izrael predložio kako da se to učini.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

10:50

Netanjahu pogao Trampu oko sporazuma sa Iranom
Getty images

Netanjahu je to rekao novinarima sinoć posle sastanka s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

"Američki establišment je izmenio svoj odnos prema Iranu. Mi smo saglasni s Amerikancima da je taj sporazum užasan. Postoji jasan američki interes koji mi je prenet direktno o želji da se srede problemi u sporazumu", rekao je Netanjahu, prenose izraelski mediji.

On je precizirao da mora pre svega da se izmeni klauzula o datumu isteka roka svih restrikcija u odnosu na iranski nuklearni program. "Rekao sam ranije da je najveći problem, kako ja vidim, ne da Iran prekrši sporazum nego da ga se pridržava. Oni će uskoro imati pristup obogaćivanju urana na industrijskom nivou za arsenal atomskih bombi. To je najveći problem sa sporazumom", rekao je Netanjahu.

Odgovorajući na pitanje o protivljenju najviših američkih zvaničnika, uključujući ministra odbrane Džejmsa Matisa i državnog sekretara Reksa Tilersona, o povlačenju iz sporazuma, Netanjahu je odgovorio da postoje neki u administraciji SAD koji podržavaju poništenje sporazuma i neki koji se tome protive, a da je on izrazio svoj stav da sporazum mora ili biti izmenjen ili se od njega mora odustati jer će dovesti do nuklearnog Irana.

"Početna tačka predsednika u odnosu na Iran je identična kao naša. To nije bio slučaj sa prethodnom adminitracijom. Kao i mi predsednik vidi Iran kao koren bliskoistočnih problema", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je takođe rekao da Tramp ima jaku želju da promoviše izraelsko-palestinski mirovni proces i izraelsko pomirenje sa širim arapskim svetom.

Netanjahu se sinoć u Njujorku sastao i s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem što je bio prvi javni sastanak izmedju dva lidera od 2014. godine kada je Sisi došao na vlast.

Njih dvojica su se tajno sastali dva puta prošle godine i s vremena na vreme razgvoraju telefonom, navode izraelski mediji. U kabinetu Netanjahua izdato je saopštenje da su diskusije bile sveobuhvatne i da su se ticale problema u regionu.

El Sisi je izrazio volju da "pomogne naporima da se postigne mir izmedju Izraela i Palestinaca i regiona".

Egipat je trenutno uključen u napore da se stabilizuje situacija u Gazi i pomire dve glavne rivalske palestinske frakcije Fatah i Hamas štobi dovelo do povratka Abasove Palestinske uprave na tu palestinsku teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: