Četvrtak, 13.04.2017.

22:15

Protesti i u Nišu, Kruševcu, Čačku, Novom Sadu, Subotici

Protesti studenata su, pored Beograda, održani i u Nišu, Kruševcu, Čačku, Novom Sadu i Subotici prenela je agencija Beta.

Izvor: Beta

Protesti i u Nišu, Kruševcu, Čačku, Novom Sadu, Subotici

"Protest protiv diktature" održan je večeras u Nišu 11. put, a njegovi najbrojniji učesnici - studenti, izneli su na platou ispred Gradske kuće zahteve od čijeg će ispunjenja, kako su rekli, zavisiti kraj protesta.

Studenti su istakli da se radi o "lokalnim zahtevima", a da svakako ostaju pri onim zahtevima koje traže i njihove kolege u Beogradu i Novom Sadu: smenjivanje članova RIK-a i REM-a, kao i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i uredništva RTS-a, i smenjivanje čitavog političkog vrha Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Jedna studentkinja je pročitala lokalne zahteve, među kojima je na prvom mestu stroga kontrola gradskog budžeta, gradskih ustanova i javnih funkcija.

"Zahtevamo ukidanje nepotizma i 'čišćenje' opštine od fiktivno zaposlenih. Zahtevamo takođe transparentnost konkursa za zapošljavanje", kazala je ona.

Zahtevi studenata su i krivično gonjenje sudskih službenika zbog nepostupanja po krivičnim prijavama građana, i uvođenje "prazne stolice" u javnim preduzećima, kao mere za bolju kontrolu njihovog rada.

"Tražimo pokretanje lokalne ekonomije i preusmeravanje subvencija sa inostranih preduzeća na domaće firme, preduzetnike i poljoprivrednike", istakli su niški studenti.

Među njihovim zahtevima su formiranje regionalnog medijskog javnog servisa, isplata zaostalih plata radnicima propalih niških firmi, izmeštanje pruge iz centra Niša i izgradnja azila za pse-lutalice.

Studenti su kazali da njihova lista zahteva nije konačna i pozvali sve građane, sindikate i udruženja da im se pridruže u formiranju jedinstvene liste zahteva.

Učesnici protesta su, kao i prethodne večeri, prošetali centralnim gradskim ulicama i dali dobrovoljne priloge Banci dobročinstva" da bi dvanaestogodišnji Andrija Stanišić iz Niša mogao da otputuje na preko potrebnu operaciju kičme.

Zbog predstojećeg Uskrsa novi "Protest protiv diktature" zakazan je za ponedeljak 17. april.

Večeras je u Kruševcu deseti put održan "Protest protiv diktature", a šezdesetak okupljenih je prošetalo trotoarima centralnih gradskih ulica.Tokom šetnje čuli su se bubnjevi i pištaljke, uzvikivali su "Dole diktatura!", "Svi na ulice!".

Nosili su transparente "Mali Alek, dečko koji je mnogo obećavao, ali ništa nije ispunio", "Samo tri barake, samo četiri listića, samo sedmoro poginulih u helikopteru, samo deset odsto penzija, samo još dve godine i biće bolje, samo još malo", "Vratite nam Pozorište".

Među okupljenima bilo je najviše mladih, a bilo je i roditelja s malom decom.

Protest je protekao mirno, a okupljeni su najavili da će protestovati i tokom praznika.

Oko dvadeset učenika, studenata i drugih, uglavnom mlađih građana, protestovalo je večeras u Čačku "protiv diktature", medijske cenzure i rezultata predseničkih izbora u Srbiji, održanih 2. aprila.Učesnici protesta okupili su se oko 18 časova na gradskom trgu, a potom prošli centralnim ulicama sa transparentima i pištaljkama.

Na transparentima je pisalo "Onesvesti se, odnesi se vazduhoplovom, teleprontuj se", "Sa verom u Hrista, protiv Avavista", "I ja imam dijagnozu, F-fina, F-famozna, F-fantastična", "RTS=SNS", "Pitaće vas deca gde su vam bile pištaljke", Hoću fer izbore", "Da li veruješ Vučiću ili misliš svojom glavom", "Onaj ko je potpisao nezavisnost Kosova nije moj prijatelj, niti može biti moj predsednik".

Među parolama su bile "Nemamo šta da izgubimo", "Šetnja je dobra za kičmu, ako je imaš", "Puk'o si".

Pas "Miško" koji je bio na svim dosadašnjim protestima, nosio je transparent zakačen za kaiš na leđima "Ne možete mi zabraniti da lajem", a njegova vlasnica je nosila natpis "Tomo poništi izbore pre no što te pošalju u banju".

Uečesnici protesta su se zadržali ispred zgrade Gradskog odbora Srpske napredne stranke gde su uzviakvali "Padni mi na grudi, Nebojša!".

Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, ni zvaničnog obraćanja.

Na večerašnjem protestu je, kao i na prethodnim, bilo policajaca u civilu, od kojih su dovjica snimala protest kamerama.

"Protest protiv diktature" održan je u Čačku šesti put.

U centru Novog Sada je održan deseti protest "Protiv diktature", a učesnici su najavili novo okupljanje u ponedeljak, 17. aprila.

Studenti su naveli da će dane pauze protesta zbog Uskrsa iskoristiti da bi radili na zahtevima pročitanim 10. aprila, najavivši da će ih "dodatno iskristalisati", i pripremiti druge vrste akcija.

"Moć je u našim rukama, samo treba da je prigrlimo", poručili su studenti i građani na protestu "Protiv diktature".

Pozvali su i sve učesnike protesta širom zemlje da iskoriste iduće dane za razgovor s poznanicima, komšijama i sugrađanima, i pozovu ih da se od ponedeljka priključe protestima u što većem broju.

"Radićemo na tome da sve greške ispravimo i da se zajedno borimo do kraja protiv ove vlasti i diktature", poručio je student Milan Perišić.

Učesnici protesta nosili su transparente: "Vučiću dosadan si i nerviraš me", "Nacionalizam zaglupljuje", "Srbija ima F", "Čestitam vam prvih 10 od prvih 100 dana", "Sine, zajedno smo jači" i "Smrt seksizmu".

Uz dobošare učesnici su skandirai "Padni mi na grudi Nebojša", "Ima nas" i "Dole vlast".

Protestna kolona se zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine, gde su skandirali "Hoćemo uživo!" i "Stop režimskom izveštavanju, lažima i medijskim manipulacijama, hoćemo slobodne medije!".

U večerašnjem protestu učestvovala je i grupa studenata iz Grčke, koji su rekli da podržavaju borbu mladih u Srbiji.

"Dolazimo iz Grčke i podržavamo vašu borbu protiv korumpiranog sistema. Nemojte stati, borite se do kraja!", kazali su oni s kamiona.

Učesnici su se priključili humanitarnoj akciji za pomoć beskućnicima iz Svratišta u Futogu, te je tokom protesta sakupljeno više kesa odeće i hrane, što će biti poklonjeno toj instituciji.

Deseti protest u Novom Sadu je protekao bez incidenata i bez prisustva uniformisane policije. Saobraćajna policija je regulisala saobraćaj na prometnim raskrsnicama.

Studenti su ranije novinarima rekli da ih "nepoznati ljudi već danima fotografišu, snimaju i dolaze ispred kuća".

Novi protest biće održan posle Uskrsa, u ponedeljak 17. aprila, ali još nije precizirano odakle i u koliko sati. Studenti će najavu objaviti na društvenim mrežama.

Na subotičkom centralnom trgu je održan i deseti "Protest protiv diktature".

Okupljeni, uglavom mladi, ocenili su da je Srbija postala "smetlište Evrope" i da se stanje u državi "može opisati u tri reči: orobljavanje, osiromašenje i migracija".Demonstranti su uzvikivali "Vučiću, lopove!", i nosili transparente "Subotica - budi se", "U svakom porazu, ja sam video deo slobode, i kad je gotovo, za mene znaj, tek tad je počelo", "Ne dozvolite drugima da vam ruše snove! Nisu ih oni ni gradili", i "Vučko priča najbolje viceve".

Za sutra je najavljen protest ispred zgrade Narodnog pozorišta u 19 časova.

Protesti su održani i u drugim gradovima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: