Dačić: Hrvatska može da podiže spomenike Hitleru, Himleru

Srbija je za dijalog sa Hrvatskom, ali Hrvatska ne treba da očekuje da ćemo aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 12.02.2017.

15:08

Dačić: Hrvatska može da podiže spomenike Hitleru, Himleru
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, Dačić kaže da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH", kaže Dačić i dodaje da Hrvatska može da "podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo".

"Imamo pruženu ruku", kaže Dačić i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

On je rekao da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

"Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine", dodaje Dačić, koji se u obraćanju na konferenciji za novinare pozivao na istorijske činjenice o Stepincu i NDH.

Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: