Trenutak u kojem je sprečen Treći svetski rat

Britanski istoričar Pol Krikmor u svojoj novoj knjizi detaljno opisao susret američkog SR-71 “Blekbrd” špijunskog supersoničnog aviona i ruskog MiG-31.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

20:21

Trenutak u kojem je sprečen Treći svetski rat
Foto: Thinkstock

Susret se dogodio 6. oktobra 1986. godine.

Incident je Krikmoru opisao je američki pilot Ed Jilding. Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao izazvati ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR-a, a u najgorem - Treći svetski rat.

Priču pilota prenio je Dejli mejl:

"U daljini, možda na nekih 160 kilometara od nas, video sam dugačak i blještav kondenzacijski trag kako ide prema nama. Znao sam da je to ruski lovac, verojatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač.

Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacijski trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov. Pretpostavio sam da je sovjetski pilot baš poput mene, zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da vrlo naporno pokušava biti najbolji. Pretpostavio sam da ima naredbu ispaliti rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode.

Tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu protiv raketa, ali su se pouzdali u malu verovatnoću da ih raketa pogodi.

Odlučio sam ne odustajati te leteti po planu. Tada se učinilo da mu pada brzina na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabežili fotografije zbog kojih smo došli na mesto događaja", opisuje pilot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: