Četvrtak, 01.12.2016.

13:02

Novosti: Hag će zbog radikala blokirati put Srbije ka EU

Srbija će se suočiti s pritiscima iz Brisela zbog slučaja troje radikala čije izručenje od Beograda traži Haški tribunal, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Večernje novosti

Novosti: Hag će zbog radikala blokirati put Srbije ka EU
Thinkstock

To je za beogradski list potvrdio i predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić:

“U sledećem izveštaju o svom radu koji će Tribunal podneti Savetu bezbednosti apostrofiraće se pitanje neizručenja radikala, a onda će se ta tema iz UN izmestiti u Brisel, jer će Tribunal lobirati ka EU i njenim članicama da nas pritisnu da to pitanje rešimo“, navodi Ljajić.

U praksi, to bi moglo da znači da neke zemlje Unije neće pristajati na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja s Beogradom dok se radikalska trojka - Jovo Ostojić, Vjerica Radeta i Petar Jojić ne nađe u Hagu.

Slučaj ovih funkcionera SRS, za čije je hapšenje izdat zahtev još u januaru, dodatno se zakomplikovao, jer je Tribunal u utorak obelodanio da od 5. oktobra postoji i međunarodni nalog za njihovo privođenje. Oni se, inače, terete da su u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima.

Povodom predmeta "Jojić i drugi", "Novostima" je nedavno iz Tribunala preneto da je "trenutna nesaradnja Srbije u postupku za nepoštovanje suda preokret i da predstavlja korak unazad u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, što je i predsednik Tribunala Karmel Ađijus već naglasio u svom obraćanju Savetu bezbednosti u junu 2016".

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus trebalo bi da predstavi svoj sledeći šestomesečni izveštaj SB UN do kraja godine i on će, kako nam je preneto iz Haga, sadržati najnovije informacije o trenutnom statusu postupka za nepoštovanje suda u predmetu radikalske trojke, kao i ocenu saradnje Srbije u tom predmetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: