BBC: Tramp kaže da je "umetnik dogovora", ali...

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp sebe ocenjuje kao “umetnika dogovora“, ali je pred njim najteži zadatak u karijeri – rešavanje haosa na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

08:52

BBC: Tramp kaže da je
Getty Images

Kako piše BBC, ekscentrični milijarder bi mogao da “povuče priču“ u dve krajnosti, ili će otvoriti hotel u Iranu ili će ući u rat sa Iranom.

“U tom regionu će se pred tajkunom koji je postao izabrani predsednik naći veliki broj složenih “dilova“ koje će pokušati da reši – rat u Siriji, katastrofalni konflikt u Jemenu, a naročito Islamska država i grupe povezane sa Al Kaidom“, piše BBC.

Dodaje se da je Tramp već bacio oko na mirovno rešenje višedecenijskog sukoba Izraela i Palestine.

“Kao ’dilmejker’ voleo bih da napravim ’dil’ koji je nenapravljiv“, rekao je Tramp za Volstrit džornal na pitanje kako će pristupiti problemu u odnosima Izraela i Palestine.

Ipak, njegov prvi i najveći test će biti rešavanje šestgodišnjeg rata u Siriji.

“U svom poslednjem i najdužem intervjuu za Njujork tajms, izabrani predsednik je najavio veće angažovanje od dosadašnjih pokušaja da se porazi Islamska država. Ipak, nije izneo detalje i samo je rekao da ludilo u Siriji mora da prestane“, dodaje BBC.

Tokom ove godine Tramp je u nekoliko navrata pominjao da želi dobre odnose sa Moskvom, kao i predsednikom Sirije Bašarom el Asadom, kako bi se stalo na kraj džihadističkim grupacijama.

“Ne kažem da je Asad dobar čovek, on to nije, ali on nije naš najveći problem, to je Islamska država. Mi nemamo ideju ko su pobunjenici koje pomažemo. Sačekaćemo, moraćemo da obavimo duboku analizu“, istakao je Tramp.

Ukoliko se Tramp zaista udruži sa Putinom i Asadom, naći će se pred novim problemom – Iranom.

“To je zemlja sa kojom će biti poteškoća“, najavio je Tramp.

Još jedna tema za razmišljanje – odnos sa Redžepom Tajipom Erdoganom.

“On je tip autoritarnog lidera kakav Tramp želi da bude, ali on ima žestoke crvene linije po pitanju Sirije i u najvećoj meri želi da spreči napredovanje sirijskih Kurda, na koje se SAD oslanjaju u borbi protiv Islamske države na severu Sirije“, ističe BBC.

U tekstu se dodaje i da će izabrani predsednik, čim uđe u Ovalnu kancelariju biti pod kontrolom sistema, kao i da neće moći da donosi odluke prema svom instiktu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: