U kakvom je stanju dijalog Beograda i Prištine?

Prema oceni analitičara dijalog Beograda i Prištine posle usvajanja zakona o Trepči u Kosovskom parlamentu prilično je stagnirao.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

18:38

Default images
Foto: GettyImages

Pojedini mediji spekulišu da su u poglavlje 35 ubačeni novi uslovi koji odvaruju pre svega Prištini.

Da li se, posle slučaja Trepča, Brisel u dobrodošlici zapitao: U kakvom je stanju sada dijalog Beograda i Prištine? Premijer nije tamo da bi odgovorio na to pitanje, ali iz Srbije poručuje da će Srbija u tim razgovorima dati sve od sebe.

Pojedini mediji u Srbiji pišu da su u pregovaračke pozicije Brisela za poglavlje 35 ubačeni zahtevi o kojima dve strane nisu ni razgovarale, a koje Priština traži.

1.prestanak srpskog finansiranja i podržavanja privremenih opštinskih veća
2.Priština imenuje menadžment „Gazivoda“
3.tromesečno izveštavanje kosovskih vlasti o isplatama penzija bivšim policajcima i sudijama koji sada rade u prištinskim institucijama
4.saglasnost da Priština Beogradu upućuje zvanična dokumenta sa pečatom i simbolima države Kosovo
5.dozvola ulazaka državljana trećih država sa Kosova u Srbiju
6.gašenje paralelnih struktura Srbije na KIM

Jedina dobra vest u ovom trenutku je da dijaloga ima, ocenjuju u Evropskom pokretu u Srbiji. Obe strane i te kako dobro znaju da napredak u tim razgovorima diktira tempo evrointegracija.

U Prištini se može čuti zaključak da će i posle ove, ali i svake naredne runde, obe strane, čim napuste briselsku kancelariju, opet davati suprotstavljene političke izjave.

Podsećamo, Đurić je pre dva dana na sednici skupštinskog odbora za KIM objasnio da se u dijalogu ne rešavaju odnosi već nameće stav - Kosovo je nezavisno.

Opširnije u videoprilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: