"Vlada nije evrofanatična,evrointegracije su dobre za nas"

Izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija potvrdiće da se reformski procesi, posebno ekonomski, sprovode dobro.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

09:37

Foto: GettyImages

To su očekivanja ministarske zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović, koja kaže da su pozitivne, ali i negativne ocene važne jer ukazuju na to gde treba nešto menjati.

''Naravno biće tu zamerki i oko potrebe napretka u vladavini prava, usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom što je sve normalno.To je taj proces i mi smo zato u procesu pregovora'', rekla je za RTS Joksimović.

Ona kaže da je Srbija na dobrom putu, a da je sve već usklađeno mi bismo verovatno bili članica EU.

Istakla je da građani Srbije nemaju uvek isti stepen podrške prema evropskim integracijam te da u odnosu na razna politička zbivanja ta podrška malo opada, pa onda opet malo raste.

''Nismo ni slepi ni gluvi. Vidimo šta se dešava u samoj EU i znamo da evroskepiticazam postoji unutar same EU, ali i dalje je EU najbolje mesto za život i rad. I dalje je to najviši standard, najbolji okvir'',reklaje Joksimović.

Ona je istakla i da nije dobro ako građani smatraju da EU predstavlja samo politizaciju, neko političko uslovljavanje, za Srbiju.

''Vlada Srbije je pokazala da evrointegracije za nas nisu samo deo spoljne politike, putovanje u Brisel, ni otvaranje poglavlja, već da je to domaći zadatak za nas same. Mi to radimo pre svega zbog sebe, a članstvo u EU je dobro došlo. To je cilj kome težimo, ali mi hoćemo proces reformi da sprovedemo da bi naši građani rekli da smo nešto dobro uradili za našu zemlju'',rekla je Joksimović.

Odnos ove vlade, prema njenim rečima, nije evrofanatičan već takav da su evrointegracije dobre za nas.

Ukazala je i na neka iskustva koja pokazuju da su neke zemlje ušle prerano.

''Ne vidim zbog čega mi ne bismo radili svoj posao zbog nas, a evrointegracije su nam odličan okvir koji nas ubrzava i daje implus, dinamiku'',rekla je Joksimović.

Ona je istakla i da pitanje pozitivne ili negativne ocene važno zato što ukazuje na to gde otprilike treba nešto da uradimo.

''Ali mislim da je za građane najvažnije da razumeju da, čak i da smo danas članica EU, ne bi bili najrproblematičnija i najsiromašnija članica već jedna od najpouzdanijih'',rekla je Joksimović.

Komentarišući jučerašnju izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera,Joksimović je istakla da je vrlo dobro čuti dobre i pozitivne poruke sobzirom da razne vesti stižu kako iz regiona tako i iz same EU.

'Nama znači ta vrsta podrške, ali ta podrška nije došla samo kao podstrek za Srbiju u ovom trenutku već je to odraz zaista onoga što u EU prepoznaju, a to je da Srbija zaista pokazuje jednu ozbiljnosti odgovornost prema samoj sebi, prema sopstvenim građanima.To itekako znači na evropskom putu u smislu onih reformi koje sprovodimo'',rekla je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: