Ambasadori i Nedimović: Čuvajte klimu i svoje zdravlje

Borbi protiv klimatskih promena u Srbiji doprineće priključenje Evropskoj uniji koje podrazumeva reforme od energetike i poljoprivrede do ekologije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

22:58

Ambasadori i Nedimović: Čuvajte klimu i svoje zdravlje
Foto: Thinkstock

To je rečeno na skupu povodom otvaranja Francusko-srpskog meseca nauke, u Francuskom institutu.

Skupu su prisustvovali đaci iz 18 osnovnih i srednjih škola iz Srbije - učesnici konkursa "Čuvajte klimu, sačuvajte svoje zdravlje", ali i ambasadori Francuske Kristin Moro, Nemačke Aksel Ditman, Velike Britanije Denis Kif i ministar poljoprivede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Nedimović je ocenio da se priča o ekologiji i klimatskim promenama ne može svesti samo na to "hoće li biti više kiše ili će suša potrajati", i dodao da se posledice klimatskih promena najviše osećaju u poljoprivedi.

Prema njegovim rečima, ako imamo više kiše, neke kulture neće uspevati, biće i problem sa mlekom kao pre nekoliko godina, suša će smanjiti prinose na poljima.

Ministar je dodao da je upravo zato važno poljoprivredu uvezati sa fondovma koji će omogućiti da se radi na sistemu navodnjavanja ili protivgradne zaštite.

Nedimović je rekao da je sa ambasadorkom nedavno razgovarao o ratifikaciji Pariske konvencije o smanjenju gasova staklene bašte.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro rekla je da bi svako trebalo dobro da razume izazove u očuvanju životne sredine i borbi protiv globalnog zagrevanja. Ona je kao i ambasador Kif rekla da je njena zemlja okrenula obnovljivim izvorima energije, vetroparkovima, hidroelektranama, ali i da radi i na energetskoj efikasnosti.

Dodali su da je važno da se i druge zemlje na svetu okrenu obnovljivim izvorima energije kako bi se zaštitili resursi i životna sredina.

"Ne možemo se zavaravati da jedna zemlja može nešto da promeni, potrebna je globalna akcija da se uključe Kina, Indija, zemlje Latinske Amerike, svi moraju dati svoj doprinos kako bismo bili uspešni", rekao je ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Kif je rekao da su danas u njegovom rodnom Brajtlingu vetrenjače i vetroparkovi zamenili nuklearnu elektranu koju je svakodnevno gledao u detinjstvu, a sve u okviru napora koji se čine da bi se do 2030. godine emisije gasova staklene bašte smanjile za 40 odsto. Ambasador Nemačke Aksel Ditman rekao je da je prioritet nemačke vlade, kao i Vlade Srbije zaštita životne sredine i smanjenje uticaja klimatski promena.

U tom cilju, Nemačka je, kako je naveo, smanjila emisiju gasova staklene bašte za 27 odsto i jednu trećinu energije dobija iz obnovljivih izvora. Ditman je dodao da Nemačka takve rezultate pokušava da postigne i saradnjom sa srpskim partnerima kroz upravljanje otpadom, otpadnim vodama, jačanje energetske efikasnosti u javnim zgradama.

U okviru manifestacije Francusko-srpskog meseca nauke đaci su danas u Francuskom institutu predstavili projekte za borbu protiv klimatskih promena koje su osmislili u saradnji sa profesorima, a najboljima školama iz Negotina, Merošine, Sombora, Zaječara i Loznice su dodeljene nagrade.

Nedimović je poručio da je na polju zaštite životne sredine i klimatskih promena, najvažnija edukacija zbog čega je potrebno decu od najranijeg uzrasta načiti koja kanta je za koji otpad, da se klima uređaji ne pale svakog trenutka.

Nakon diskusije otvorena je i naučna i izložba o klimi i zdravlju. Šta ti radiš da bi bio ekološki odgovoran'' kojom su želeli da pokažu značaj svesti o zaštiti životne sredine, recikliranja, štednje energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: