Dojče vele: Mučna atmosfera u nemačkoj vladi

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njen zamenik Zigmar Gabrijel ponovo su se preko televizije posvađali zbog izbegličke krize.

Izvor: Tanjug, Dojèe vele

Ponedeljak, 29.08.2016.

13:07

Default images
Foto: Thinkstock

To već zaista ide na živce, ocenjuje se u komentaru koji objavljuje Dojče vele.

Reč je o dva odvojena intervjua za dve TV-stanice. Oba su emitovana u nedelju uveče u razmaku od sat vremena. Kancelarka Angela Merkel govorila je za ARD, a vicekancelar Zigmar Gabrijel za ZDF.

"Teme o kojima se razgovaralo bile su raznovrsne ali, kao što se i očekivalo, prvenstveno se govorilo o izbegličkoj krizi. Pri tome se stvara utisak da to dvoje politicara od početka istorijskog izazova zvanog 'dolazak izbeglica', vladaju ne jedno s drugim, nego jedno protiv drugog", konstatuje novinar Marsel Firstenau.

Kod predsednika SPD-a Gabrijela stvari se svode na sledeće: nije dovoljno da kancelarka stalno govori "uspećemo". Predsednica stranke CDU Merkel "ne želi da ulazi u diskusije o tome ko je u kom trenutku imao određene stavove ili strahovanja".

"Bila je to još jedna sitničava rasprava koju su to dvoje vodili pred očima javnosti. Hteli mi to ili ne – time je samo potvrđen stav onih koji tvrde da je velika crno-crvena koalicija samo gomila međusobno zavađenih političara", ističe se u komentaru.

Ovome se, zbog izbora koji se 4. septembra održavaju u saveznoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija i 18. septembra u samom gradu Berlinu, naročito raduju desničarski populisti Alternativa za Nemačku (AfD), koja profitira od ugleda koji uživa kao "stranka onih koji protestuju zbog vladine politike".

"To će biti dovoljno da AfD uđe u državni parlament na izborima u jesen 2017. Naravno da to znaju i Merkel i Gabrijel. Oni znaju da moraju da računaju s tim da će parlament imati pet ili čak šest poslaničkih grupa. Sluti se, naime, da bi povratak u Bundestag mogao da pođe za rukom i liberalima iz FDP", konstatuje Dojče vele.

Upravo zato, ali i zbog toga što se koalicioni partneri "jedva još podnose", dvojac na kormilu Nemačke pokušava sve više da povuče jasnu crtu između dve strane.

"To nije ništa drugo već preuranjena izborna kampanja u vrlo teškim i komplikovanim vremenima. Naime, osim izbegličke krize, postoji još i Evropska unija koja se bori za svoju budućnost... U takvoj situaciji, od pomoći bi bilo kada bi bar nemačka politicka elita demonstrirala jedinstvo. Ali od toga nema ništa", konstatuje Firstenau.

Kancelarka i njen zamenik već će nekako privesti kraju svoju poslednju godinu vladavine u koaliciji. I Gabrijel i Merkelova ostavili su otvorenim pitanje da li će se na izborima 2017. kandidovati za kancelarsku poziciju. Tako su barem po tom pitanju imali isti stav, dodaje se u komentaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: