Manja konkurencija za Jeremića, Rad ispao iz trke

Bivši premijer Australije Kevin Rad povukao je kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN, nakon što nije dobio podršku aktuelnog premijera Malkolma Turnbula.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.07.2016.

11:11

Manja konkurencija za Jeremića, Rad ispao iz trke
Kevin Rad (Getty Images)

"Da li vlada veruje, da li mi verujemo, da li ja kao premijer verujem da je Rad pravi čovek za to mesto. Moja ocena je da ne", rekao je Turnbul.

Kako je rekao, on je svoje viđenje već preneo bivšem premijeru i nije želeo da razloge objavljuje u javnosti. Naveo je samo da razlozi nisu partijske prirode.

Rad je kandidaturu povukao kada je već bilo jasno da nije jedan od favorita u trci u kojoj učestvuje i srpski kandidat Vuk Jeremić i još 11 zvaničnika. Inače, da bi kandidatura bila legitimna, kandiat mora da ima podršku svoje zemlje.

Prvi favorit je Portugalac Antonio Gutereš, koji je posle prve runde tajnog glasanja 22. jula u Savetu bezbednosti UN imao više "pozitivnih glasova" od slovenačkog predsednika Danila Tirka.

Dvoje diplomata rekli su tada za agenciju AP da je posle prve runde glasanja na trećem mestu troje kandidata - Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srđan Kerim (Makedonija).

Savet bezbednosti do septembra bi trebalo da preporuči jednog kandidata za novog generalnog sekretara UN Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: