Britanija "prezauzeta izlaskom" da bi predsedavala EU

Britanija je obavestila predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da odustaje od preuzimanja rotirajućeg predsedavanje EU od jula do decembra 2017. godine.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.07.2016.

13:30

Britanija
Foto: Getty Images

Time je Britanija započela prvu fazu sprovodjenja svoje odluke o Bregzitu.

Britanska premijerka Tereza Mej je u telefonskom razgovoru Tusku rekla da će njena zemlja biti "veoma zauzeta pregovorima o izlasku iz EU", preneo je portparol vlade koji je dodao da je to prioritet zemlje.

London je trebalo da preuzme štestomesečno predsedavanje EU od jula iduće godine posle Malte i pre Estonije.

Belgija je spremna da preuzme predsedavanje Unijom umesto Britanije, ako se to od nje bude tražilo, saopštilo je belgijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasadori EU treba danas da se sastanu u Briselu da razgovaraju o toj temi.

Odluka o odustajanju Velike Britanije od predsedavanja EU doneta je manje od mesec dana pošto su Britanci na referendumu 24. juna glasali za izlazak iz Evropske unije.

Tereza Mej će dva dana boraviti u poseti Nemačkoj i Francuskoj, njenim prvim posetama u inostranstvu od kada je preuzela dužnost, tokom kojih treba da počne da naznačava datume za izlazak zemlje iz evropskog bloka.

Kako navodi britanski Gardijan, Tereza Mej će u Berlinu "upozoriti nemačku kancelarku Angelu Merkel da će biti potrebno vreme da se pripremi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije".

Britanska premijerka će najpre danas odgovarati na pitanja britanskih poslanika, posle čega putuje u Nemačku gde će na radnoj večeri razgovarati s Angelom Merkel.

Gardijan navodi da će Mej i Merkel tokom radne večere najviše razgovarati o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, ali i o trgovinskim odnosima dve zemlje, migratskoj krizi i islamističkom terorizmu.

Britanska premijerka je rekla da snažno veruje da će "otvoren i iskren razgovor o pitanjima s kojima se suočavaju (Velika Britanija i EU) biti značajan deo uspešnih pregovora", navodi agencija AP.

Tereza Mej će se zatim u četvrtak sastati s predsednikom Francuske Fransoa Olandom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: