Ko je Fetulah Gulen, optužen za organizovanje puča?

Muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji godinama živi u SAD, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra svojim zakletim neprijateljem.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

16:50

Ko je Fetulah Gulen, optužen za organizovanje puča?

Gulen je označen i kao prvi krivac za pokušaj puča u petak uveče.

Čim je stigao na aerodrom u Istanbulu u subotu posle pokušaja puča, Erdogan je optužio Gulena i njegov pokret Hizmet da stoje iza pokušaja njegovog svrgavanja sa vlasti, što je Gulen negirao.

Gulen, 75-godišnji muslimanski propovednik, od 1999. godine živi u Pokonosu, planinskoj oblasti u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, na severoistoku SAD.

On je na čelu pokreta Hizmet (Služba, u prevodu sa turskog), veoma uticajnog u Turskoj, čije se verske škole, nevladine organizacije i kompanije nalaze širom sveta.

Hizmet je, po rečima Sema Brenana iz američkog Centra za strateške i međunarodne studije, sličan američkim Mormonima po misionarskom mentalitetu, preduzetničkom duhu i unutrašnjoj poslovnoj saradnji, kao i po posvećivanju mnogo vremena i sredstava služenju zajednici.

Gilen je u subotu ujutro osudio pokušaj puča kojeg je Erdogan nazvao "pobunom u kojoj paralelna država ima svoj udeo", direktno time aludirajući na Gulena.

Na pitanje novinara "Njujork tajmsa" (New York Times) da li su neke od njegovih pristalica učestvovale u pokušaju vojnog udara, Gilen je odgovorio da ne zna ko su njegove pristalice i da ne može da govori o njihovoj umešanosti, jer 30 godina živi daleko od Turske.

On je takođe ocenio da je "moguće" da je sam Erdogan inscenirao puč, ali je odbio da "iznosi optužbe bez dokaza".

"Neki lideri organizuju lažne samoubilačke napade da bi učvrstili svoju vlast i imaju u glavi takav scenario", rekao je Guilen.

U intervjuu za britanski "Gardijan", Gulen je naveo da "postoji mogućnost da je pokušaj puča lažiran kako bi za njega bili optuženi sledbenici Hizmeta".

Erdogan i Gilen bili su saveznici dok je turski predsednik pomoću imamovog uticaja učvršćivao svoju vlast, ali je Gulen postao "državni neprijatelj broj jedan" posle korupcionaškog skandala 2013. godine, koji je dirnuo u Erdoganov intimni krug.

On je optužio Gilena da vodi "paralelnu državu" uperenu protiv njega, što Gulenove pristalice negiraju.

Gilen je 1999. otišao u SAD pošto je u Turskoj optužen za izdaju, i živi povučeno, retko se pojavljuje u javnosti i skoro nikada ne daje intervjue.

Njegov pokret je mešavina sufističkog misticizma i međuljudske harmonije, zasnovane na islamu. On propoveda otvorenost religije ka obrazovanju i nauci, kao i meduverskom dijalogu, zbog čega ima milione sledbenika, ali izaziva i sumnjičavost zagovornika sekularizma u Turskoj.

Erdogan je nakon razlaza sa Gulenom uklonio pristalice Hizmeta iz vojske i zatvorio njegove škole, a otpustio je i više hiljada policajaca.

Turska agencija Anadolija navodi da je oko 1.800 osoba, među kojima i 750 policijskih oficira i 80 vojnika, uhapšeno u poslednje dve godine, u sklopu kampanje protiv Gulenovog pokreta, a 280 i dalje u zatvoru čeka suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: