"Balkan gubi ako se zemlje drže kao taoci..."

Države na Balkanu samo gube ako se bilateralne teme koriste za kočenje pristupnog procesa, a zemlje drže kao taoci kao što je slučaj hrvatske blokade Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

11:18

Thinkstock

To je ocenio Gabrijel Lansi, vlasnik bečke advokatske kanelarije "Lanski, Gancger i partner“.

Lanski je za Tanjug rekao da je veoma bitno da se razjasne sva sporna pitanja između Hrvatske i Srbije, koja se tiču bilateralnih odnosa.

„Tema Kosova nije pristupna tema, a bilateralna pitanja između zemalja regiona nemaju, po mom dubokom uverenju, ništa da traže u pristupnom procesu“, podvukao je on.

Lanski je podsetio da je austrijska spoljna politika potpuno dosledna po ovom pitanju i da je Beč na „prednjem frontu“ podrške porcesa širenja EU.

Prema njegovim rečima Austrija, kao zemlja koja ima velike ekonomske interese u Srbiji, veoma je zainteresovana da Srbija bude primljena u klub evropskih partnera, a ne da bude izvan njega.

„Smatram da je važno i dobro da premijer Aleksandar Vučić ostane na putu ka EU, kao što je i najavio. Mislim da svom snagom i doslednošću treba raditi na primeni tog plana“, podvukao je ugledni bečki advokat koji zastupa Fudbalski savez Srbije u žalbi na prijem kosovskog fudbalskog saveza u UEFA.

Takođe Lanski ističe da smatra da bi EU sa kandidatom Srbije, koja želi da pristupi, pregovora na ravnopravnoj osnovi.

Što se puta u EU tiče on naglašava da Srbija ima još puno posla po pitanju preuzimanja pravne tekovine Unije.

„Kao i svi raniji kandidati i Srbija mora raditi na preuzimanju zakona EU, koja ima striktni sistem pravne tekovine. I ja kao advokat, koji ima više od tri decenije profesionalnog iskustva, prilikom prijema Austrije u EU, morao sam da učim mnogo toga", naveo je Lanski i dodao da je oko 70 odsto svog pravnog znanja iz prvih deseta godina profesionalnog bavljenja advokaturom, morao da zaboravi i preuzme standarde EU.

To je zato jer je sistem potpuno drugačiji, precizan je Lanski.

Preuzimanje pravne tekovine EU, prema njegovom uverenju, povećahe i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, zbog čega na tome treba raditi.

(Kraj) zmb/zn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: