Šarić pred sudom na jesen, advokat traži slobodu

Novo suđenje Darku Šariću za šverc kokaina počeće na jesen, a njegov branilac Radoslav Baćević najavljuje podnošenje zahteva za puštanje iz pritvora.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

16:25

Šarić pred sudom na jesen, advokat traži slobodu
Beta

Stručnjaci objašnjavaju da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu od 20 godina zatvora najverovatnije iz procesnih razloga što nikako ne znači da pljevaljski narko bos nije kriv.

Od trenutka kada je kod Montevidea na jahti Maui pronađen kokain i kada se za Šarića prvi put čulo, pa do presude pljevaljskom narko bosu prošlo je punih 6 godina.

A sada je sud šverc 5,7 tona kokaina vratio u južnoameričke luke, na početak. Za Darka Šarića više ne važi 20 godina robije, presuda ukinuta i za njegove saradnike.

Odeljenje za organizovani kriminal je posle sednice veća, 25. maja potvrdilo prvostepenu presudu, u oslobađajućem delu, dok je u osuđujućem delu, zbog ”bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“, prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Okrivljenom Darku Šariću pritvor je produžen do dalje odluke prvostepenog suda.

Stručnjaci objašnjavaju da u odluci Apelacionog suda nema ničega šokantnog, jer ona predstavlja pokušaj da se dođe do pravno bolje presude.

“Znam da smo skloni kao populacija da verujemo da iza svega stoji novac i korupcija. To ne mora da znači. Ova presuda nije ukinuta zato što nije utvrđeno meritorno ili materijalno pravo. Dakle, to ne znači da on nije kriv, nego znači da je veće iz procesnih razloga napravilo takve propuste koje da nije ukinuo Apelacioni sud ukinuo bi Ustavni ili Sud u Strazburu”, kaže advokat Božo Prelević.

Za odbranu u ovom slučaju potpuno očekivan drugostepeni rasplet. Naime Šarićev branilac Radoslav Baćević objašnjava da je kako kaže na svakoj stranici prvostepene presude mogla da se pronađe bar jedna povreda zakona. Usvojeno je sve na šta se odbrana žalila.

“Ja očekujem da će u ponovljenom postupku sud ceniti ono što mu je dato kao nalog od apelacije i da će doneti pravilnu odluku da protiv Darka Šarića ne postoje dokazi da je učinio krivično delo”, rekao je Baćević.

Na konstataciju da ne postoji nikakva šansa da Šarić bude pušten iz pritvora, advokat je rekao da će se to tražiti.

“Ne znam da li postoje šanse, videćemo... Po meni, postoje...”, zaključio je Baćević.

Prva optužnica protiv Šarića podignuta je 2010.-te i tada je za njim raspisana i međunarodna poternica. Tužilaštvo je zbog šverca kokaina kasnije podiglo još četiri, a za pranje novca još tri optužnice protiv Šarića. On se 2014.-te predao srpskim pravosudnim organima. Novo suđenje narko bosu trebalo bi da počne u septembru, a advokati koji imaju veze sa ovim slučajem kažu da je spisak stvari koje treba otkloniti u novom postupku baš dugačak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: