Ponedeljak, 30.05.2016.

15:05

Smenjeni Zilkić i Jusufspahić, Numan novi muftija

Na sednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije za novog muftiju srbijanskog imenovan je Abdulah Numan, saopštio je danas Vrhovni sabor IZS.

Izvor: Beta

Smenjeni Zilkić i Jusufspahić, Numan novi muftija
Jusufspahiæ i Numan (desno)

Dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razrešen je dužnosti.

Na sednici održanoj juče u Novom Pazaru razrešen je dužnosti kompletan Rijaset IZS u tehničkom mandatu sa reis-lu-ulemom Ademom Zilkićem na čelu zbog, kako se navodi u saopštenju, "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Jusufspahić je za Betu rekao i da je umesto smenjenih postavljeno povereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali".

"Zilkić više nije reis i on je podneo ostavku koja je prihvaćena. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smenjeni su", rekao je Jusufspahić.

On je odbacio navode da Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te verske zajednice nisu smenjeni, a što je objavljeno na sajtu koji slovi za zvanično glasilo ISZ.

"Ne možemo da vezujemo ISZ za ličnosti i pojedince. Tu je sada kolektivna uprava koju čine sandžački muftija Hasib Suljović, preševski muftija Nedžmedin Sćipi i srbijanski muftija i to su legalni i legitmni organi", rekao je on.

U saopštenju Vrhovnog sabora ISZ navedeno je i da je smenjen vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog sabora Sabahudin Obućina zbog kršenja Ustav te verske zajednice, dok je za predsedavajućeg privremenog organa - povereništaa imenovan muftija sandžački Hasib Suljović.

Za predsednika Vrhovnog sabora IZS jednoglasno je izabran Muhamed Jusufspahić, a za potpredsednika Mustafa Makić i Granit Kamberi, dodaje se u saopštenju.
Ranije danas na sajtu IZS je negirala da su smenjeni reis Adem Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog Sabora te verske zajednice.

Prema navodima na sajtu koji slovi za zvanično glasilo IZS, taj skup "nije imao kvorum, a tom prilikom je prekršeno nekoliko članova Ustava" te verske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: