Rabin: Nejevreji da ne žive u Izraelu ako...

Glavni izraelski sefardski rabin Jicak Jozef izjavio je da nejevreji ne bi trebalo da žive u Izraelu ako se ne pridržavaju sedam zakona koje propisuje judaizam.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2016.

11:50

Rabin: Nejevreji da ne žive u Izraelu ako...
Foto: GettyImages

Ta izjava izazvala je oštre kritike u pojedinim izraelskim medijima, uz opasku da se rabin meša u stvari koje su u potpunosti van njegove nadležnosti.

"Prema jevrejskom zakonu oni koji nisu Jevreji ne bi trebalo da žive u Zemlji Izrael. Ako onaj koji nije Jevrejin ne pristane da primi sedam Noinih zakona (Noahidski kodeks) trebalo bi da ga pošaljemo u Saudijsku Arabiju. Kada istinski i potpun spas stigne, to ćemo uraditi", najavio je on na propovedi u subotu, kako danas prenosi izraelska štampa.

Rabin je objasnio da je jedini razlog što je nejevrejima još uvek dopušteno da žive u jevrejskoj državi činjenica da bi Mesija (Spasitelj) tek trebalo da stigne.

"Da je naša ruka čvrsta, da imamo moć da vladamo, to bismo uradili. Ali kako stvari stoje, naša ruka nije čvrsta i čekamo na Mesiju", dodao je on.

Ukoliko oni koji nisu Jevreji pristanu da prihvate Noahidski kodeks - osnovni moralni kodeks koji uključuje zabranu poricanja postojanja boga, bogohuljenja, ubistva, nedozvoljenih seksualnih odnosa, krađu, između ostalog, biće im dozvoljeno da ostanu u zemlji i ispune ulogu namenjenu nejevrejima u službi Jevreja.

On je takođe rekao da nejevreji žive u Izraelu da služe Jevreje.

"Ko će služiti? Ko će biti pomoćnici? Zato ih ostavljamo ovde u zemlji," rekao je rabin.

Poput svog pokojnog oca rabina Ovadije Jozefa, Jicak Jozef je i ranije izazivao kontroverzu svojim izjavama. Pre dve nedelje je rekao da bi Izraelci trebalo da ubiju palestinske napadače naoružane nožem koji im prete ubistvom, bez straha od zakona.

"Ako se terorista pojavi sa nožem (po jevrejskom zakonu) zapoved je da se ubije", rekao je Jozef u sinagogi Jazadim u Jerusalimu.

"Ne bi trebalo da se bojite. Onog ko dođe da te ubije, ustani i ubij ga (prvi)", rekao je, citarajući drevnu rabinsku izreku, savetujući Izraelcima da ne brinu o sudijama i generalima.

"Ne počinjite da brinete da će vas neko odvesti u Visoki sud pravde ili će neki komandant armije reći drugačije", objasnio je vernicima za slučaj da se suoče sa naoružanim napadačem.

Rabin je aludirao na izjavu komandanta izraelske armije Gadija Ajzenkota o važnosti poštovanja pravila službe, ali je ipak upozorio da se ne ubija napadač koji više ne predstavlja pretnju, istakavši da je Mesija, jedini arbitar koji može da osudi neprijatelja, ako ne predstavlja pretnju.

Godine 2015. taj rabin se oštro usprotivio pametnim telefonima. Kad je jednom telefon zazvonio za vreme njegove lekcije, Jozef je rekao vlasniku, jednom učeniku, da donese posudu s vodom i stavio je na sto. Potom je u vodu potopio telefon.

"Pojavili su se mehurići i telefon je nestao. Telefon je nestao", ispričao je rabin.

Uvodničar izraelskog lista Haarec podseća da rabini dobijaju plate od države i da ih finansiraju izraelski poreski obveznici, čak i oni koji nisu zainteresovani da budu vernici, a u poslednjim nedeljama su bili izloženi njegovoj rasističkoj filozofiji.

Harec dalje piše da je da rabinovo razjarujuće ignorisanje više od 20 procenata stanovnika Izraela koji su Arapi, kao i njegov užasan odnos prema svima koji nisu Jevreji, odražava rasizam koji nikom ne priliči, a najmanje osobi ili instituciji koja dobija javne fondove i ima uticaja na velike grupe ljudi.

Otac rabina Jozefa je takođe davao problematične izjave, ne samo o nejevrejima, za koje je isto govorio, da postoje da služe Jevreje. Za mir s Arapima je tvrdio da je nemoguć, jer se ne može mir sklapati sa zmijama, uragan Katrina u SAD označio je božjom kaznom za bezbožnost i američku podršku izraelskom povlačenju iz Gaze.

On je čak i šest miliona žrtava holokausta označio reinkarnacijom duša grešnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: