"Ministarstvo objavilo netačan broj birača"

Broj upisanih u birački spisak za izbore u aprilu neće bitno odstupati od broja upisanih u birački spisak za izbore koji su održani 2014, kaže predsednik RIK.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.03.2016.

19:33

Foto: Tanjug, arhiva

Povodom informacije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o trenutnom broju birača upisanih u birački spisak, predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević u izjavi za javnost kaže da taj broj ne odgovara broju birača sa pravom glasa na izborima.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je ranije saopštilo da je u Jedinstveni birački spisak (JBS) upisano 7.000.095 birača.

Đurđević kaže da se zanemaruje činjenica da se od NATO agresije 1999. izbori na Kosovu I Metohiji ne sprovode u onim opštinama u kojima za to ne postoje bezbednosni uslovi, zbog čega birači iz tih opština ne ulaze u ukupan broj birača, kako je to predviđeno uputstvima i za izbore iz 2014, tako i za izbore koji će biti održani 24. aprila ove godine.

"To znači da broj birača na predstojećim izborima neće bitno odstupati od broja birača iz 2014”, kaže Đurđević.

Prema podacima RIK-a, u Srbiji je pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine imalo 6.765.998 građana.

Veće cifre koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ovih dana iznosilo u javnost, uključuju i lokacije na Kosovu i Metohiji na kojima se, po metodologiji koja je u primeni od 1999. godine, ne glasa. Ljudi koji žive u tim mestima ne ulaze u ukupan broj birača i za njih se ne štampaju birački listići, napominju u saopštenju iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nakon izjave Đurđevića.

Ukupan broj birača koji će imati pravo da glasaju 24. aprila 2016, a konačan 72 sata pre izbora, objaviće Republička izborna komisija po zaključenju Jedinstvenog biračkog spiska.

"Na današnji dan, broj upisanih birača na biračkim mestima koja su bila otvorena 2014, je 6.734.802 što je za 31.196 birača manje nego te godine.

Ponavljamo da je navedeni broji dalje podložan manjim revizijama na dnevnom nivou, s obzirom da se spiskovi i dalje čiste od duplikata", saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: