Novi pregovori o Siriji 7. marta u Ženevi?

Međunarodni pregovori o Siriji mogli bi ponovo da počnu 7. marta u Ženevi, izjavio je zvaničnik ruskog ministarstva pod uslovom anonimnosti, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2016.

08:56

Novi pregovori o Siriji 7. marta u Ženevi?
Foto: GettyImages

U Ženevi su u krajem januara počeli indirektni mirovni pregovori za okončanje sirijskog petogodišnjeg sukoba. Sirijska opozicija je prvo saopštila da neće učestvovati u pregovorima dok vladine i ruske snage ne prestanu bombardovanje civila i podignu opsadu oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Međutim, posle četiri dana razgovora unutar koalicije u Rijadu pristali su da učestvujeuu pregovorima.

Indirektni mirovni pregovori o Siriji deo su procesa koji je predviđen prošlomesečnom rezolucijom UN. Ta rezolucija predviđa rok od 18 meseci za političku tranziciju u Siriji, uključujući i izradu nacrta novog ustava i izbore.

Ipak, političko rešenje konflikta za sada je teško moguće, jer je na terenu situacija katastrofalna.

Na pregovore u Ženevu su tada došli i predstavnici Kurda koji su brzo napustili Ženevu jer nisu dobili poziv za pregovore.

"Da, napustili smo Ženevu jer nismo dobili poziv. Nećemo pristati ni na jednu odluku koja bude stigla iz Ženeve, uključujući sporazum o prekidu vatre", rekao je tada Saleh Muslim, šef uticajne Sirijske kurdske demokratske unije (PYD).

Rusija takođe smatra da Kurdi moraju uzeti učešće u pregovorima o miru u Siriji, ali glavna sirijska opoziciona grupacija HNC, kao i Turska i Saudijska Arabija, koje je podržavaju, tome se snažno protive, prenosi AFP.

Od marta 2011. godine, u sukobima u Siriji stradalo je oko 260.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: