Keri: SAD žele jaku i moćnu Rusiju

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da Sjedinjene Američke Države ne žele sukobe sa Rusijom.

Izvor: B92

Subota, 19.12.2015.

13:45

Default images
Foto: Getty Images

"Amerika želi da vidi jaku i moćnu Rusiju", izjavio je Keri u intervjuu za kanal "Rusija 1".

"Mi nećemo sukobe. Voleli bismo da imamo normalne odnose sa Rusijom i da vidimo snažan i moćan doprinos Rusije u rešavanju globalnih pitanja jer imamo dovoljno izazova", dodao je američki diplomata.

On je pozdravio napore Rusije u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom koji je postignut ovog leta, dodajući da će na tome lično zahvaliti ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu na sastanku u Moskvi.

Rusija je, prema njegovim rečima, bila veoma kooperativna i u Parizu, u nedavno postignutom Sporazumu o ograničavanju globalnog zagrevanja, koji je potpisalo 195 zemalja.

Što se tiče Sirije, američki diplomata je rekao da i Rusija i Amerika imaju zajednički cilj, a to je okončanje građanskog rata koji je za pet godina, koliko traje, opustošio ovu zemlju i izazvao najveću humanitarnu krizu u poslednjih nekoliko decenija.

"Rusija i SAD, zajedno sa Iranom, teže istom cilju - političkom rešenju situacije u kojoj će građani Sirije birati budućnost za svoju zemlju. Dakle, želimo istu stvar", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija i SAD su "razrešile sporna pitanja".

"I mi smo organizovali saradnju u sferi koja se odnosi na vazdušni prostor Sirije i naše letove u njegovom istočnom delu u cilju borbe protiv ID. Turski vazdušni prostor kontroliše Turska, sirijski - Asad, iako Rusija sada značajno doprinosi toj kontroli", rekao je američki državni sekretar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: