Kriza u HR: MOST hoće vladu nacionalnog jedinstva

Koalicija MOST traži da se formira vlada široke koalicije u koju bi ušli i HDZ i SDP i MOST, saopštio je jedan od lidera ove koalicije Božo Petrov.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 11.11.2015.

17:00

Default images
Foto: Thinkstock

On je izjavio da MOST neće pojedinačno ulaziti u koalicuju ni sa HDZ-om, ni sa SDP-om.

"Smatramo da je potrebno jedinstvo. Mi smo u MOST-u vrlo jednostavno prevazišli ideološke podele, jer znamo da je prioritet Hrvatske rešenje ekonomske situacije", naveo je Petrov na konferenciji za novinare.

On je dodao da očekuje da i HDZ i SDP prihvate predlog da se pokuša napraviti jedinstvena koalicija.

"To je jedino suvislo kako bi se sproveo reformski paket mera. Sve drugo bi bila prevara naših birača. To je ono što mi tražimo - jedinstvo. Mi možemo biti moderatori takvom jedinstvu. Smatramo da podele stare 25 godna mogu da se stave po strani za opšte dobro Hrvatske, barem dve naredne godine", rekao je Petrov.

On je naveo i da je još rano da se govori o tome da li će MOST tražiti mesto premijera u toj širokoj koaliciji.

HDZ: Nije realna vlada nacionalnog jedinstva

Prvi čovek HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da "kad on bude mandatar, vlada će biti ekspertna i stručna".

Karamarko je u razgovoru za Novu TV rekao da su oni pobednička stranka.

"Nemojte to zaboraviti, mi smi pobednici", dodao je. "Mene zanimaju programi, pustimo lične ambicije", rekao je Karamarko, preneo je Index.hr.

"Nije realna vlada nacionalnog jedinstva. Nama to nikako ne odgovara. Kako ćemo mi sesti za sto s onima koji su upropastili Hrvatsku? Ove reforme možemo provesti mi i MOST zajedno. Kako možemo uključiti one koji su privredno upropastili Hrvatsku", rekao je Karamarko.

Karamarko se obratio medijima odmah nakon pregovora s MOST-om i konferencije za novinare Bože Petrova.

"Mi smo predstavnicima MOST-a prezentovali svoje stavove i mišljenja i mislim da su oni bili zadovoljni kad su videli da imamo realan program. Mi smo stranka koja je pobedila na izborima, imamo relativnu većinu, imamo program koji se radio dve i po godine, mi se ne možemo resetirati i reći - to ne postoji."

"Dogovorili smo se da možda stvorimo neku radnu grupu. Ja sam rekao - mi smo otvoreni, ako imate boljih ideja, mi smo tu. Ideju o vladi nacionalnog jedinstva nikako ne razumem. Ja kad budem mandatar, vlada će biti ekspertna i stručna", rekao je Karamarko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: