"Stigla je nova britanska rezolucija"

Premijeru Aleksandru Vučiću uručena je treća verzija britanske rezolucije o Srebrenici, a kako saznaje B92, u njoj ima elemenata preuzetih iz ruske rezolucije.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

10:23

Default images
Foto: Tanjug

Kako je novinarima u Budimpešti potvrdio premijer, dokument je stigao, ali ga naša delegacija još nije proučila.

Najavljene rezolucije o Srebrenici trenutno su u žiži javnosti u regionu i u Njujorku, gde će Savet bezbednosti UN raspravljati o dva dokumenta, koja su podigla dosta prašine pred obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

U diplomatskim krugovima agenciji Beta danas je rečeno da se predlog rezolucije o Srebrenici koju bi povodom 20 godišnjice genocida trebalo da razmatra Savet bezbednosti UN i dalje usaglašava.

Kako navode izvori Bete, uobičajena je praksa da se tekst predloga rezolucije menja u skladu s komentarima kako stalnih tako i nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Srbija o prvoj verziji britanske rezolucije nije bila ni obaveštena niti je konsultovana o tekstu, pa je premijer Vučić rekao da "Beograd nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u pismu Savetu bezbednosti saopštio da rezolucija ruši mir na Balkanu i da bi njeno usvajanje bilo nepotrebno i štetno.

Britanija je najavila rezoluciju kao dokument koji bi trebalo da "doprinese pomirenju u regionu", dok je Rusija za svoj predlog navela da je "uravnoteženiji i orijentisan na pomirenje, a ne na stvaranje dodatnih linija podela u BiH".

Kako je rekao britanski ambasador u UN Metju Rajkroft, Velika Britanija neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Avaz" navodi da će se tako britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno, u utorak 7. jula, u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: