"Novo ime MKD bez slovenskih prefiksa i sufiksa"

Lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači predložiće novo ime za Makedoniju koje neće, kako je rekao, sadržati slovenski prefiks niti sufiks.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

16:31

Default images
Foto: Thinkstock

Tači je izjavio da će on i njegov kolega, lider DUI-ja Ali Ahmeti, evropskom komesaru Johanesu Hanu danas izneti jasan stav o imenu te države, odnosno predložiće da novo ime ne sme da sadrži nikakav, kako je rekao, slovenski prefiks niti sufiks.

"Ahmeti i ja ćemo na sastanak sa Hanom i ostalim liderima izaći sa zajedničkim stavom, iako od toga ne može da se izrodi nešto ozbiljno, jer je problem u makedonskim liderima", rekao je Tači, preneo je Balkanveb.

On je kazao da Ahmeti i on smatraju da Makedonija treba da promeni ime, s tim da novo ime ne sme da ima nikakav "slovenski prefiks niti sufiks kako bi zemlja ušla u NATO".

Tači tvrdi da ostavka troje funkcionera VMRO, Saša Mijalkova, Gordane Jankulovske i Mileta Janakijevskog, nisu posledica događaja u Kumanovu 9. maja.

"Oni su ostavke podneli zbog (afere) prisluškivanja (koju je obelodaniio SDSM), a ne zbog Kumanova", izjavio je Menduh Tači.

Upitan zašto nijednom nije otišao u Kumanovo od sukoba terorista sa makedonskim bezbednosnim snagama, Tači je rekao:

"Nisam hteo da postupim kao (lider SDSM Zoran) Zaev, koga je dočekalo 200 ljudi. Da sam ja tamo otišao, mene bi dočekalo 5000 tamošnjih stanovnika".

Inače, u Skoplju još nisu završeni jutros započeti razgovori komesara Hana s predstavnicima četiri najuticajnije makedonske partije - vladajuće VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog i partije Albanaca DUI Alija Ahmetija i opozicionih SDSM Zorana Zaeva i partije Albanaca DPA Menduha Tačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: