Digitalni TV signal sa Avale

Na Avali je isključen predajnik analogne televizije i pušten je u rad digitalni predajnik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

07:05

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

Time je završen proces digitalizacije za 2,5 miliona TV gledalaca iz Beograda i okoline.

Digitalni predajnik na emisionoj stanici "Avala" zajedno su uključili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Ljajić je najavio da će digitalizacija TV signala u Srbiji biti završena pre roka, 7. juna, umesto 15. juna kako je bilo planirano.

Kako je istakao, isključivanje signala na Avali predstavlja sam finiš procesa digitalizacije u Srbiji, jer sa predajnika na toj planini TV signal prima 2,5 miliona građana, što je trećina stanovnika Srbije.

"Od danas građani mogu da gledaju digitalni signal 22 stanice, od čega šest s nacionalnom frekvenciojom i 16 s lokalnom i regionalnom frekvencijom", kazao je Ljajić.

On je rekao i da je već danas sve bilo spremno za isključenje i preostalih analognih predajnike, ali da se odustalo od toga, jer se ne zna da li su građani u čijim regionima tek predstoji digitalizacija nabavili stetop boksove.

Lajajić je naglasio i da digitalizacija ne bi bila uspešno sprovedena bez donacija EU od 10,5 miliona evera.

Šef Delegacije EU Majkl Davenport ocenio je da je ovo veliki dan i da je zadovoljan kada se zadaci ispune u roku, a i pre njegovo isteka.

Davenport je kazao da je ponosan što je EU pomogla digitalizaciju u Srbiji i izdvojila 10,5 miliona evra za opremu za emitovanje koja, kako je dodao, predstavlja kamen temeljac digitalizacije.

On je podsetio da će digitalizacija omogućiti povećanje kvaliteta usluge, naročito za gledaoce s posebnim potrebama.

Davenport je kazao da je reč je o velikom poduhvati koji će koristiti i privredi jer će biti omogućen brži internet koji će značiti bolje komunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: