Razrešen vladika Georgije

Episkop kanadski Georgije (Đokić) razrešen je na zasedanju Sabora SPC, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.05.2015.

11:20

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Sabor je bio podeljen po tom pitanju. Za razrešenje episkopa Georgija glasao je 21 vladika, dok je protiv njegovog razrešenja bilo nih 16, sa episkopom bačkim Irinejom na čelu.

Eparhijom kanadskom upravlja patrijarh srpski Irinej, saopštila je SPC.

Georgije je prethodnih dana odgovarao na optužbe iznete u izveštaju komisije koja ga tereti za nedolično ponašanje.

Prema saznanjima "Blica", Georgije je sve optužbe negirao napomenuvši da je od zapuštene eparhije napravio jednu od najuglednijih.

Sabor sada očekuje da će drugi vladika čije je razrešenje zatražio Sinod, episkop mileševski Filaret, sam podneti ostavku i otići sa čela eparhije.

Inače, praksa da Sinod u prvoj instanci smenjuje episkope uvedena je 2010. godine po dolasku patrijarha Irineja na čelo SPC, a u poslednjih pet godina ovo je peti put da Sinod vodi kanonski postupak i privremeno razrešava nekog arhijereja dužnosti upravljanja eparhijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: