Parada protivnika ID i Asada VIDEO

Paravojna formacija Džajš Al Islam održala je paradu na kojoj je predstavila arsenal kojim planira da se suprostavi Islamskoj državi i režimu Bašara el Asada.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

15:32

Default images
screenshot

Grupa sačinjena od šezdesetak pobunjeničkih frakcija je, prema svojoj oceni, održala najveću vojnu paradu od početka sukoba u Siriji, 2011. godine.

Novac za funkcionisanje organizacije dolazi iz Saudijske Arabije, procenjuje se da se radi o milionima dolara, koji se troše na nabavku oružja i organizovanje trening kampova za borce.

Grupa je objavila i snimak parade oko 1.700 pripadnika pešadije, kolonu oklopnih vozila i nekoliko specijalnih jedinica.
screenshot
Džajš Al Islam deluje u okolini prestonice Sirije, Damaska, a u ovom periodu najveće borbe vodi protiv pristalica režima predsednika Sirije Bašara el Asada, više nego sa Islamskom državom, koju smatra svojim neprijateljem.

Grupa je poznata i kao “Vojska islama“, formirana je 2011. godine kada su vlasti Saudijske Arabije procenile da im preti velika opasnost od uspona Islamske države i Al Kaide.

Lider organizacije je šeik Zahran Aluš, koji se smatra najmoćnijim predvodnikom paravojnih formacija u Siriji.

“Danas, legije mudžahedina stoje u redu da podignu zastavu Alaha, slave njegove reči, i kreću napred u odbrani njegove religije. Dženet vas čeka, bilo poginuli, bilo pobedili“, rekao je Aluš na paradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: