Pobunjenici duž granice sa Jordanom

Pobunjenici su, uz pomoć ogranka Al Kaide u Siriji, u sredu zaposeli i poslednji prelaz na granici sa Jordanom, koji je bio u rukama sirijskih režimskih snaga.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

00:51

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Pobunjeničke grupe kojima se pridružio front Al-Nusra (ogranak Al-Kaide), zauzeli su prelaz Nasib" u južnoj Siriji, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Od oktobra 2013. godine kada su pobunjenici zaposeli drugi prelaz, Al-Jamarek, Nasib je bio jedini granični prelaz s Jordanom pod kontrolom vlasti Sirije.

Jordanske vlasti su ranije u sredu objavile da je "privremeno" zatvoren taj glavni granični prelaz sa Sirijom, zbog borbi pobunjenika i vojske na sirijskoj strani.

Nasib koji se s jordanske strane naziva Džaber, bio je prolaz za svu izvoznu robu proizvedenu u državnom sektoru Sirije, a namenjenu Jordanu i zemljama Zaliva.

Granica s Jordanom, u pokrajini Dera - žarištu pobune protiv predsednika Bašara Al Asada marta 2011, poprište je mnogih bitaka u protekle dve godine tokom kojih su pobunjenici zaposeli veliki deo granice, a izuzetak je bio prelaz Nasib.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: