SRB i NATO jačaju politički dijalog

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić posetiće danas sedište NATO-a u Briselu.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2015.

00:27

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Kako je navedeno u saoptenju ministarstva odbrane, Dačić i Gašić će imati bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a učestvovaće i na sastanku Severnoatlantskog saveta.

"Tokom posete biće reči o daljem unapređenju partnerskih odnosa i jačanju političkog dijaloga, u kontekstu nedavno usvojenog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO. Dačić će predstaviti aktivnosti i dosadašnje rezultate predsedavanja Srbije OEBS-om", navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Velimir Mandić iz Generalštaba Vojske Srbije ukazuje za "Danas" da su sve vojne aktivnosti usmerene su na izgradnju i unapređenje operativnih sposobnosti VS.

"Svojim aktivnostima u oblasti međunarodne vojne saradnje i učešćem u mirovnim operacijama pod mandatom UN i EU, Vojska Srbije potvrđuje opredeljenost naše zemlje za jačanje regionalne i globalne bezbednosti. Usvajanje IPAP-a omogućiće nove dimenzije saradnje u cilju razvoja sposobnosti za odgovore na savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje", objašnjava potpukovnik Mandić.

Kako dodaje, pitanje suprotstavljanja savremenim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama nije pitanje samo vojnog odgovora, "već zahteva sveobuhvatan pristup na nacionalnom nivou, kroz odgovarajuće regionalne i međunarodne inicijative i tela".

"Ukoliko govorimo o trenutno percipiranim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama sa kojima se suočava Srbija i region u celosti, moglo bi se reći da posebne koristi očekujemo od unapređenja praktične saradnje u suprotstavljanju novim bezbednosnim izazovima, sa težištem na izgradnji sposobnosti za suprotstavljanje terorizmu, sajber ugrožavanju, proliferaciji naoružanja, ilegalnim migracijama i poboljšanju energentske bezbednosti", ukazuje potpukovnik Mandić.

On očekuje i povećanje interoperabilnosti kroz aktivnosti obrazovanja, obuke i vežbi, a u cilju izgradnje sposobnosti za učešće u operacijama pod mandatom UN i EU, unapređenja sposobnosti koje mogu biti na raspolaganju za izvršenje zadataka iz treće misije VS (podrška u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa), a kroz intenziviranje praktične saradnje sa Evroatlantskim koordinacionim centrom za reagovanje na katastrofe (EADRCC) i oružanim snagama zemalja regiona, prikupljanja pozitivnih iskustava radi dalje izgradnje integriteta u MO i VS, i saradnje u funkciji dogradnje strategijsko-doktrinarnih i dokumenata planiranja razvoja.
IPAP je najviši oblik saradnje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir, koji ne podrazumeva članstvo u tom vojnom savezu, a procedura usvajanja nije uspela prošle godine zbog odbijanja Albanije da prihvati partnerstvo Srbije. IPAP je, ipak, usvojen 15. januara ove godine.

MO i VS za unapređenje međunarodne saradnje

"IPAP, kao najviši institucionalni vid saradnje sa NATO, jeste nadgradnja uspešne i dokazane regionalne saradnje u odgovorima na zajedničke bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni su za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti odbrane sa svim partnerima, na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi. Učešće pripadnika i jedinica VS u rešavanju kriznih situacija u regionu i svetu zavisi od odluke državnog rukovodstva Srbije", navodi potpukovnik Velimir Mandić iz Generalštaba Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: