"Veze SAD i Izreala jače nego ikad"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u Vašingtonu da su veze Izraela i SAD "jače nego što su ikad bile".

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2015.

22:49

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Izraelski premijer je istakao da kontroverzni govor u Kongresu nije pokazivanje nepoštovanja prema predsedniku Baraku Obami.

"Nesuglasice u familiji su uvek neprijatne, ali moramo se uvek setiti da mi jesmo porodica", istakao je Netanijahu, kako su preneli izraelski mediji.

"Izveštaji o smrti američko-izraelskih odnosa nisu samo preuranjeni, oni su prosto pogrešni", rekao je Netanijahu i dodao, "naše savezništvo je jače nego što je ikada bilo".

Netanijahu, koji se protivi pregovorima koje administracija predsednika Baraka Obame vodi s Iranom o nuklearnom programu, sutra će u Kongresu govoriti o mogućnosti da Teheran napravi nuklearnu bombu.

"Zamislte šta bi Iran uradio s nuklearnim oružjem", naglasio je izraelski premijer, dodavši da bi nuklearno sposoban Iran imao sredstva da postigne svoj objavljeni cilj uništenja Izraela.

On je rekao da Obama ne razume dubinu zabrinutosti Izraela zbog iranskog nastojanja da dođe do nuklearne bombe.

"Imam moralnu obavezu da govorim u lice ovoj opasnosti dok još ima vremena da se ona spreči", rekao je Netanijahu pred više hiljada okupljenih na skupu izraelske lobističke grupe.

Netanijahu je istakao da kao što su lideri SAD zabrinuti za bezbednost svoje zemlje, tako su i izraelski lideri zabrinuti za opstanak svoje zemlje.

"Danas mi nismo više bez reči, danas imamo glas i sutra kao premijer jedne i jedine jevrejske države planiram da koristim taj glas", rekao je on.

Netanijahu se tokom ove posete neće sastati s Obamom, jer bi takav sastanak predstavljao kršenje prakse da se Obama ne sastaje s liderima pre izbora u njihovoj zemlji.

Međutim, kritičari u Izraelu su optužili Netanijahua da koristi priliku da ovim govorima u SAD osvoji političke poene.

Sjedinjene Američke Države ponovile su Izraelu svoj nepokolebljiv stav da će "preduzeti sve neophodne mere" da se izraelski protivnik Iran onemogući da dođe do nuklearnog oružja.

Na istom skupu kao i Natenijahu govorila je i ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer, koja je naglasila da tenzije između te dve države saveznice zatamnjuju politiku SAD da nikada neće ugroziti bezbednost Izraela time što će dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila.

"Naša posvećenost našem partnerstvu s Izraelom je osnovna posvećenost, ukorenjena u deljenju temeljnih vrednosti", rekla je Pauerova i navela da je to ojačano višedecenijskim stavom obe velike partije u SAD.

Odnos SAD s Izraelom ne bi nikada trebalo da bude politizovan, rekla je Pauerova i dodala da će SAD preduzeti sve da zaštite sopstvenu bezbednost, kao i bezbednost svojih najbližih saveznika.

Osim toga, ona je ponovila da se američki predsednik Barak Obama zalaže za to da spreči Iran da razvije atomsko oružje.

"On će se držati svojih stavova bez obzira na to da li pregovori završe neuspehom ili dovedu do takvog diplomatskog rešenja koje nas neće zadovoljiti", rekla je Pauerova

Prethodno je državni sekretar Džon Keri u Ženevi branio Izrael pred Savetom UN za ljudska prava.

Netanijahu će govoriti sutra u Kongresu na poziv republikanskog vođstva u američkom parlamentu. Bela kuća je navela da nije konsultovana prilikom zvanja izraelskog premijera.

Republikanci, koji su posle osvajanja većine u oba doma Kongresa krenuli u oštriju borbu protiv Obame, protive se, kao i Netanijahu, pregovorima koje Vašington vodi s Teheranom oko spornog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: