Kina ukrala dizajn borbenog aviona?

Kineski hakeri ukrali su ključne informacije o dizajnu borbenog aviona F-35, otkriveno je u tajnim dokumentima koje je objavio bivši obaveštajac Edvard Snouden.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

14:41

Default images
Foto: Beta/AP

Kako se navodi, incident se dogodio 2007. godine, a hakeri su bili "povezani sa kineskim vlastima".

Dokumentaciju i obaveštajne podatke Agencije za nacionalnu bezbednost SAD (NSA) i njenih partnera, preneo je nemački "Špigel", uz podsećanje da je o upadu u baze podataka američke vojne industrije pisao "Vašington post" pre dve godine.

Dokumenti koje je otkrio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden sadrže podatke o naporima američkih obaveštajaca da otkriju i da se "bore protiv kineske sajber špijunaže".

Prema objavljenim podacima NSA, kineski sajber špijuni ukrali su veliku količinu osetljivih vojnih informacija, uključujući "mnogo terabajta podataka" koji se odnose na borbeni avion Lokid-Martin F35 Lajtning II iz zajedničkog programa SAD, Britanije, Italije, Kanade, Australije, Holandije i saveznika, pod nazivom "Džoint strajk fajter".

Dokumenti koji su procurili pokazuju da ukradena informacija o dizajnu uključuje detalje o radarskom sistemu aviona koji se koristi za identifikaciju i praćenje mete, detaljnu shemu motora, metode za hlađenje izduvnih gasova i dr.

Iako su već postojale tvrdnje da je F-35 bio meta kineske sajber špijunaže, Snoudenovi dokumenti predstavljaju prvu javnu potvrdu o tome da su veoma osetljivi podaci bili kompromitovani.

Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja.

Stručnjaci iz oblasti vojne avijacije spekulišu da dizajn novih kineskih borbenih aviona "pete generacije" Čengdu J-20 i Šenjang J-31 je pod velikim uticajem ukradenih informacija iz SAD, što značajno umanjuje superiornost SAD i njenih saveznika u vazduhu, koju su dugo uživali.

Kineska strana je odlučno odbacila navode koje je objavio "Špigel".

"Ovi navodni dokazi koji se koriste kako bi se neosnovano napala Kina nemaju nikakvog uporišta u realnosti", poručili su iz ministarstva spoljnih poslova Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: