Ponedeljak, 19.01.2015.

14:41

Kina ukrala dizajn borbenog aviona?

Kineski hakeri ukrali su ključne informacije o dizajnu borbenog aviona F-35, otkriveno je u tajnim dokumentima koje je objavio bivši obaveštajac Edvard Snouden.

Izvor: Sandej moning herald

Kina ukrala dizajn borbenog aviona? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

PeroŽdero

pre 9 godina

Kada čitam ove komentare, kao da čitam Kurirove "expertke analize Ruskog naoružanja" Kinezi Jesu ukrali Nešto od tehnologije f35 ali najbolji dokaz do koje mere su bili uspešni tj. do koje mere su im Amerikanci podmetali terabajte beskorisnih podataka, se lepo mogu videti na njihovom klonu J-31, SVEČANO PREZENTOVANOM na kineskom Avio Sajmu, održanom u kasnu jesen, i opet je Su-35 bio 10x veće Atrakcija.JaK.141 Amerikanci su kupili jakov sistem za vertikalno poletanje sa Jednim motorom velike snage, Ventilatorom iza kokpita i sistemom kvačila kojom se deo snage sa motora prebacuje na spomenuti ventilator a zadnja mlaznica se rotira za 45stepeni, i na taj način se dobija jedna potisak na dve tačke i lako vertikalno poletanje, Što se motora tiče 90% Svih kineskih aviona,Su pogonjeni Ruskim Motorima. 5% Ukrajimskim i 5% jedinim novo nastalim i praktično prvim Kineskim Jet Enginom za nadzvučne brzine WS-10, sa kojim muku muče, ali kroz to se mora proći, cenim za 5 godina će imati Svoje prve Nadzvučne dvokomorne jet motore,visoke pouszdanosti i velikih resursnih mogučnosti. od kojih su svi do jednog kopije licencne i ne licence uglavnom Ruskih Aviona, -j-10 su kupili od Izraelaca(LAVI), j-10B je modernizovana verzija sa DSI usisnikom , J-17 majjeftiniji kineski avion rađen uglavnom za izvoz je nastao na zmaju mig-21, a Njihov laki Supersonični trenažno borbeni avion L-15 je isto krađa Jak-130 i talijanske Alenia M-345, koju su Rusi i Italijani zajedno razvijali

Dusan

pre 9 godina

"А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)".

Hajde deder ti nama objasni slicnost izmedju F35 i Yak-a 141, osim mozda vizuelne i to kada se gleda bočno. A taj dizajn sa dva repa i nije ruski, već americki jos od F14 tomcata.
(neksiko, 19. januar 2015 17:58)

Миг 25 (има два репа)је произведен 1964-те а Ф 14 1970-те

Jap

pre 9 godina

Kinezi kradu sve sto stignu, pa tako da to stvarno nije nikakva vest. Kleptoman nikada nije kriv, vec onaj koji se od njega nije valjano zastitio.

Buba rusa

pre 9 godina

А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)

Izguglah. Ispade da Zapad, bar u ovom slučaju, nije ništa ukrao, nego sasvim legalno kupio od Rusa u vremenu kad su Rusi bili dovoljno pametni da se sa Zapadom ne inate i pokazuju nekakvu snagu, nego sarađuju na obostranu korist i prave čak i zajedničke projekte, kao taj JAK-141 (Biro Jakovljev - Lockheed Martin).

Inače, tačno je da Amerika krade tehnologiju. Tehnologija se oduvek krala, otkad je izmišljena. Ali Amerika je ne krade ni manje ni više nego što je kradu Rusi, Kinezi, Englezi, Francuzi, Nemci i svi drugi koji smatraju da će krađom tuđe tehnologije uštedeti na razvoju ili doći do nečega što sami ne bi bili u stanju da razviju.

To nije ništa posebno novo i to se praktikuje od pamtiveka, naročito na polju vojnih tehnologija. Kad god neko u nekom ratu provali neku novu tehnologiju koja mu donese neku momentalnu prednost, svi ostali istog tenutka pokšavaju da tu tehnologiju kopiraju ili ukradu, a u isto vreme pokušavaju da razviju kontratehnologiju kojom se brane od tehnologije neprijatelja. Tu se može veoma mnogo uštedeti i vremena, i novca i napora, ako postoji način da se nova tehologija jednostavno ukrade od neprijatelja. Zato SVI, bez izuzetka, kradu i krašće dok bude ratova na ovoj planeti. Dakle, dok planetom hodaju i poslednja dva ljudska bića, pre nego što jedno ubije ono drugo radi veličanstvene "pobede".

Ddule

pre 9 godina

Eee, bas lepa vest za nasu avijaciju. Sad nasi mogu lepo da nabave od brace kineze jedno 24 komada, polovinu za dzabe (kao poklon od drugara)a polovinu na povoljni kredit.

neksiko

pre 9 godina

"А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)".

Hajde deder ti nama objasni slicnost izmedju F35 i Yak-a 141, osim mozda vizuelne i to kada se gleda bočno. A taj dizajn sa dva repa i nije ruski, već americki jos od F14 tomcata.

Alex

pre 9 godina

Haha, neka... F35 nece biti borbeno sposoban jos bar 10 godina, tako da im nema mnogo vajde od toga. Evo pre par nedelja objavili da ne moze da aktivira svoj glavni top zbog greske u dizajnu... :/

gradjanka

pre 9 godina

Zasto se proizvode avioni čije konstrukcije treba tajiti od sveta? Čemu su onda namenjeni ti avioni? Zar oni nisu za mirovne misije namenjeni:)

cerovina srboljub

pre 9 godina

Bravo kinezi , mašala tako i treba da radite, kad ameri mogu da špijuniraju ceo svet i da kradu tuđe tehnologije, neznam zašto se onda bune !!!!!

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Koliko smo glup narod i koliko se sa nama manipulise i koliko su nam mozgovi oprani najbolje pokazuju komentari na ovaj clanak.
- Je li iko od vas citao clanak ili samo procitao vijest pa bacio onako komentar?!
- Ne radi se o tome da su oni iskopirali avion nego da su sajber-spijunazom dosli do projektnih informacija aviona, kako i od cega je naopravljen, kakav motor ima, oruzje, radarski sistem i sl.

jakovljev JAK-141

pre 9 godina

Moćni SSSR je odustao od daljeg razvoja takvog aviona. Pri tome ne mislim na stelt tehnologiju.
Jeljcin je Amerikancima za sitne pare omogućio da dobiju ceo projekat za takvu letelicu.
Čak ni sad Rusija nije zainteresovana da pravu avion sa takvim pogonskim motorima.

freddie

pre 9 godina

Pa sta ..to je radila i amerika..prvo su ukrali nemcima raketnu i jet engine tehnologiju..onda u Vijetnamskom ratu ih je Mig 21 satirao ..u proseku je svaki Mig 21 obarao 12 americkih F4 aviona na jedan oboren mig ..ameri su u Vijetnamu izgubili neverovatnih 10 000 aviona i helikoptera ..onda se Izrael dokopao Miga 21 i poslao amerima koji su ga rastavili na najsitnije delove i sve ste sto im trebalo iskopirali.
(dzoni, 19. januar 2015 15:25)


Vietnam War

F4 Phantoms - 107 MIG 21 kills.

MIG 21 - 34 F4 kills.

F-35

pre 9 godina

Ja neznam kakva je ovo vest. Za ovo i vrabci na grani znaju. Kinezi nikada nisu ni krili da su bukvalno opsjednuti sa F-35. Steve O'Bryan (jedan od glavnih Lockheed Martin sefova) je bio u drustvu sa jednim od komadanata kineskog vazduhoplovstva za vreme Royal International Air Tattoo vecere. Da bi u jednom momentu kinez otvorio karte i rekao kako obozava F-35 i da bi Kina volela da ih kupi. Steve kao svaki biznisman upita ga:" A koliko aviona bi voleli da kupite?". Kinez sasvim ozbiljan odgovori:"Samo jedan."
http://breakingdefense.com/2014/05/chinese-air-chief-tells-lockheed-i-love-the-f-35/

Imati planovo i napraviti avion nije isto. Kinezi bi radije da imaju "original". Mnogo je lakse kopirati. Od 2007 pa do danas Amerikanci su imali puno preblema sa tim avionom i vecinu su ih popravili. F-35 to totalno novi avion. Cak i motor koji je bio totalno novi dizajn za F-22 toliko su promenili za F-35 da se moze smatrati kao novi. Nebi bila losa ideja prodati taj jedan avion Kinezima. Mozda ga "poprave".

Salu nastranu amerikanci vec od 2012 rade na 6 generaciji aviona kojom bi zamenili F-22. Boeing je vec izasao sa svojim predlogom. Skunk Works za Lockheed Martin su izbacili i svoj okvirni dizajn.Radovi na motoru su vec poceli. Bice kombinacija aviona koji bi se mogao koristiti i kao dron. Jedan od uslova je i da koristi lasersko oruzije. 2018 amerikanci ce izabrati novi F-X/X a proizvodnja bi trebala poceti 2020 tako da se prvi serijski avion moze ocekivati 2025.

Djordje

pre 9 godina

Ovo mozda treba da procitaju vlasti i zapitaju se kava je korist od toga da se domaci hakeri hapse i leze dugogodisnje robije? Mozda bi nasi trebali da se ugledaju na kineze i sve ostale nacije ? Mozd ti" nevaljli" hakeri mogu da se iskoriste za dobrobit nase zemlje? Ovo samo dokazuje koliko mi nemamo pojma i koliko smo zaostali i primitivni.

Balvan u oku

pre 9 godina

@ŠTAZI : Vidis sinak u toj zemlji su konjokradice vecane ili umakane u katran za primer dok u tvojoj zemlji u 21om veku se secikese i konjokradice postavljaju na mesta da vode drzavu i narod.

A37

pre 9 godina

Zanimljivo... Americki vojno-industrijski kompleks (Lockeed u ovom slucaju) uvali americkoj vojsci/poreskim obveznicima macku u dzaku a onda tu preskupu i ne bas upotrebljivu tehnologiju ukradu kinezi... Smehotresno... Inace na netu se mogu naci veoma dobri australijski i holandski dokumentarci o prevari zvanoj F-35 a nista bolji nije ni F-22 kome se stelt oplata raspada od kise i koji je u realnim uslovima skoro neupotrebljiv... Kineska kopija americkog smeca... Bice zanimljivo videti no i to je napredak za zute ljude sa istoka... A mi ni akomulatore za MIG-ove 29 iz 80-ih nemamo...

doći će žuti ljudi i koristiće internet... :-)

pre 9 godina

Njih je jedna Severna Koreja hakerisla koja po njima živi u zaostalom kamenom dobu.
Sad još samo neko da objasni kako su ti podaci uopšte bili dostupni na javnoj mrrži? Ukoliko je to istina ceo frh njihove bezbednosti može da se obesi ....:-)

ŠTAZI

pre 9 godina

Ju, ju, ju. Sram ih bilo. Temelji države naslednika konjokradica se zasnivaju na krađi i otimačini svega i svačega ali ne vole kad njima neko nešto ukrade.

legionarjso

pre 9 godina

Kad vec gospoda zele da pricaju o kradjama neka objasne zasto F-35 neodoljivo podsjeca na Yak-141.Tu pricu o americkoj inventivnosti i superiornosti u svemu i ostale bajke mozete da prodajete nalozenim COD pacerima i TOP-GUN sanjarima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-141

bojan

pre 9 godina

Pošto se, nakon mnogobrojnih testiranja i problema u okviru F35 JSF programa, pokazalo da tehnički zaostaje za avionima 4+ generacije (ruski Su3x i € fajter) a o 5-icama da i ne pričamo, to će, uz enormno visoku cenu (oko 400MUSD po komadu), biti možda dovoljno da se Kinezi 'zajebu' i krenu istim putem! Ili će ipak biti pametniji ...
Čitajte u narednom broju ...

dzoni

pre 9 godina

Pa sta ..to je radila i amerika..prvo su ukrali nemcima raketnu i jet engine tehnologiju..onda u Vijetnamskom ratu ih je Mig 21 satirao ..u proseku je svaki Mig 21 obarao 12 americkih F4 aviona na jedan oboren mig ..ameri su u Vijetnamu izgubili neverovatnih 10 000 aviona i helikoptera ..onda se Izrael dokopao Miga 21 i poslao amerima koji su ga rastavili na najsitnije delove i sve ste sto im trebalo iskopirali.

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Rusi su 90tih protestovali kod kineskih vlasti zbog kopije migova i suhoja. Od tada Rusi vise Kinezima ne prodaju avione, a Kinezima nije vise ni potrebno, u mnogo toga su prevazisli Ruse. Nemci se brinu za tehnologiju svojih utomobila, jer Kinezi ustede mnogo vremena i novca u razvoju. Ruski KGB je bio u stanju da dobije informacije o svim tehnologija u vojnoj a i u privrednoj struci. Ali pored toga bili u stanju da razviju moderan automobil, kompjuter pa i tek sad razvijaju "nevidljivi" avion i to moraju sa Indicima saradjivati. A kinezi ga vec imaju.

Ako moze meni kopija kuce na Baliju...?

pre 9 godina

Dobro su ga kopirali.Uzeo sam jedan u kineskom trznom centru ~Panda~,skoro su ko i pravi :)!

Salu na stranu.Kinzei jeste da prave plagijate svega,ali ono cega hoce da naprave plagijat dobro tada skinu informacije do detalja i prave istovetno!Kloniraju!

A,reda radi reci koliko love imaju...oni imaju iskopirane centre najpoznatijih gradova koji su ujedno velika turisticka mesta.I to u srazmeri 1:1 ne makete kao nas Bg na vodi!
Da nisam gledao emisiju svojim ocima ne bih verovao,ne kinezi nego bilo ko da to radi!Znaci da bi omogucili svojim sugradjanima da vide centar Pariza i slicnih destinacija,njihovi inzinjeri urade u Kini uzi centar grada u realnoj velicini i ti stanovi se prodaju,a drugi dodju da uzivaju u `Parizu`...ne moraju putovati preko celog sveta.Fasada,detalji...SVE `sitnice` se rade isto kako je tog trena u tom gradu...ludaci.I imaju takvih nekoliko gradova `kopiranih`?!?!
Al realno kad se bolje razmisli pa oni su uz pomoc stapa i kanapa napravili Kineski zid,jedina gradjevina vidljiva iz svemira...pa ti vidi kume!

Kinezi - milijarda i kusur - jedan narod - jedna partija!

Srbi - oko sedam miliona - okolo jos 20 naroda izmislili - i sam srpski narod nije siguran je li jedan narod - zilion partija!

Aj,sad neka nas neko definise u onim centrima za socijalne i psiholoske studije nacija u SAD,RUS ili bilo gde...oce,malo morgen!

Mi necemo ni kako mi hocemo,a ne kako drugi hoce.

EU Citizen

pre 9 godina

Teško će taj ko kopira stvarno stići onoga ko je sve to zaista razvio, ali ovo je još samo jedan argument za smrtne kazne i doživotne robije izdajnicima i špijunima poput Snoudena i sličnih i zatvaranje komunističkih medija i sajtova koji su im pomagali. Sloboda štampe i govora postoji da bi štitila pojedinca od državne samovolje, a ne da bi se omogućavala špijunaža i ugrožavala bezbednost zemlje, to jest kako se radi o SAD i celog slobodnog sveta.

samurai

pre 9 godina

Ne kontam sto su ti racunari, gde su projekti, uopste povezani na internet. Moze neka vrsta intraneta tj. svi racunari u zgradi da budu povezani i to je.

miladinka krs

pre 9 godina

a šta kinezi nisu ukrali? šta? sve se zasniva na kopiranju tako da ovo ništa nije čudno, čudno je što mi nemožemo nešto ovako da odradimo sa ovim našim ministrima koji su zlikovci ali nerade za srbiju nego za same sebe, umesto da samo pišemo o tome kako drugi prave pare

101n

pre 9 godina

Нема овде ни говора о крађи „дизајна“. Овде је просто реч о „крађи знања“, тј. технологије.
Превласт Америке над осталим државам није доведена у питање, зато немате потребе да се узрујавате.

pera

pre 9 godina

"Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja."

Uložili su 25 godina na najbolji mogući način - u znanje mladih.

Bebiron

pre 9 godina

Nista sto skinete sa interneta, koristeci svoje znanje nije ukradeno. Ako su hteli da zaista sacuvaju podatke, trebalo je da ih drze na sigurnijem mestu.

Владимир

pre 9 godina

Уштедели Кинезима 25 година истраживања?
Напротив, пројектом Ф35, Ф22 они су вратили Кинезе 50 година у назад.
Толико су добри ти апарати.
Све ми се чини да нису случајно украдени подаци...

gile

pre 9 godina

Pametno nema sta samo , sad kad pocnu da ih stancuju kuku lele . Nisu samo ukrli spoljni izgled nego kompletan avion od motora pa sve do dugmica haha ipak nece ovo biti samo jeftina kopija spoljasnosti .

ŠTAZI

pre 9 godina

Ju, ju, ju. Sram ih bilo. Temelji države naslednika konjokradica se zasnivaju na krađi i otimačini svega i svačega ali ne vole kad njima neko nešto ukrade.

gile

pre 9 godina

Pametno nema sta samo , sad kad pocnu da ih stancuju kuku lele . Nisu samo ukrli spoljni izgled nego kompletan avion od motora pa sve do dugmica haha ipak nece ovo biti samo jeftina kopija spoljasnosti .

Ako moze meni kopija kuce na Baliju...?

pre 9 godina

Dobro su ga kopirali.Uzeo sam jedan u kineskom trznom centru ~Panda~,skoro su ko i pravi :)!

Salu na stranu.Kinzei jeste da prave plagijate svega,ali ono cega hoce da naprave plagijat dobro tada skinu informacije do detalja i prave istovetno!Kloniraju!

A,reda radi reci koliko love imaju...oni imaju iskopirane centre najpoznatijih gradova koji su ujedno velika turisticka mesta.I to u srazmeri 1:1 ne makete kao nas Bg na vodi!
Da nisam gledao emisiju svojim ocima ne bih verovao,ne kinezi nego bilo ko da to radi!Znaci da bi omogucili svojim sugradjanima da vide centar Pariza i slicnih destinacija,njihovi inzinjeri urade u Kini uzi centar grada u realnoj velicini i ti stanovi se prodaju,a drugi dodju da uzivaju u `Parizu`...ne moraju putovati preko celog sveta.Fasada,detalji...SVE `sitnice` se rade isto kako je tog trena u tom gradu...ludaci.I imaju takvih nekoliko gradova `kopiranih`?!?!
Al realno kad se bolje razmisli pa oni su uz pomoc stapa i kanapa napravili Kineski zid,jedina gradjevina vidljiva iz svemira...pa ti vidi kume!

Kinezi - milijarda i kusur - jedan narod - jedna partija!

Srbi - oko sedam miliona - okolo jos 20 naroda izmislili - i sam srpski narod nije siguran je li jedan narod - zilion partija!

Aj,sad neka nas neko definise u onim centrima za socijalne i psiholoske studije nacija u SAD,RUS ili bilo gde...oce,malo morgen!

Mi necemo ni kako mi hocemo,a ne kako drugi hoce.

dzoni

pre 9 godina

Pa sta ..to je radila i amerika..prvo su ukrali nemcima raketnu i jet engine tehnologiju..onda u Vijetnamskom ratu ih je Mig 21 satirao ..u proseku je svaki Mig 21 obarao 12 americkih F4 aviona na jedan oboren mig ..ameri su u Vijetnamu izgubili neverovatnih 10 000 aviona i helikoptera ..onda se Izrael dokopao Miga 21 i poslao amerima koji su ga rastavili na najsitnije delove i sve ste sto im trebalo iskopirali.

A37

pre 9 godina

Zanimljivo... Americki vojno-industrijski kompleks (Lockeed u ovom slucaju) uvali americkoj vojsci/poreskim obveznicima macku u dzaku a onda tu preskupu i ne bas upotrebljivu tehnologiju ukradu kinezi... Smehotresno... Inace na netu se mogu naci veoma dobri australijski i holandski dokumentarci o prevari zvanoj F-35 a nista bolji nije ni F-22 kome se stelt oplata raspada od kise i koji je u realnim uslovima skoro neupotrebljiv... Kineska kopija americkog smeca... Bice zanimljivo videti no i to je napredak za zute ljude sa istoka... A mi ni akomulatore za MIG-ove 29 iz 80-ih nemamo...

legionarjso

pre 9 godina

Kad vec gospoda zele da pricaju o kradjama neka objasne zasto F-35 neodoljivo podsjeca na Yak-141.Tu pricu o americkoj inventivnosti i superiornosti u svemu i ostale bajke mozete da prodajete nalozenim COD pacerima i TOP-GUN sanjarima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-141

gradjanka

pre 9 godina

Zasto se proizvode avioni čije konstrukcije treba tajiti od sveta? Čemu su onda namenjeni ti avioni? Zar oni nisu za mirovne misije namenjeni:)

Balvan u oku

pre 9 godina

@ŠTAZI : Vidis sinak u toj zemlji su konjokradice vecane ili umakane u katran za primer dok u tvojoj zemlji u 21om veku se secikese i konjokradice postavljaju na mesta da vode drzavu i narod.

cerovina srboljub

pre 9 godina

Bravo kinezi , mašala tako i treba da radite, kad ameri mogu da špijuniraju ceo svet i da kradu tuđe tehnologije, neznam zašto se onda bune !!!!!

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Koliko smo glup narod i koliko se sa nama manipulise i koliko su nam mozgovi oprani najbolje pokazuju komentari na ovaj clanak.
- Je li iko od vas citao clanak ili samo procitao vijest pa bacio onako komentar?!
- Ne radi se o tome da su oni iskopirali avion nego da su sajber-spijunazom dosli do projektnih informacija aviona, kako i od cega je naopravljen, kakav motor ima, oruzje, radarski sistem i sl.

freddie

pre 9 godina

Pa sta ..to je radila i amerika..prvo su ukrali nemcima raketnu i jet engine tehnologiju..onda u Vijetnamskom ratu ih je Mig 21 satirao ..u proseku je svaki Mig 21 obarao 12 americkih F4 aviona na jedan oboren mig ..ameri su u Vijetnamu izgubili neverovatnih 10 000 aviona i helikoptera ..onda se Izrael dokopao Miga 21 i poslao amerima koji su ga rastavili na najsitnije delove i sve ste sto im trebalo iskopirali.
(dzoni, 19. januar 2015 15:25)


Vietnam War

F4 Phantoms - 107 MIG 21 kills.

MIG 21 - 34 F4 kills.

Владимир

pre 9 godina

Уштедели Кинезима 25 година истраживања?
Напротив, пројектом Ф35, Ф22 они су вратили Кинезе 50 година у назад.
Толико су добри ти апарати.
Све ми се чини да нису случајно украдени подаци...

jakovljev JAK-141

pre 9 godina

Moćni SSSR je odustao od daljeg razvoja takvog aviona. Pri tome ne mislim na stelt tehnologiju.
Jeljcin je Amerikancima za sitne pare omogućio da dobiju ceo projekat za takvu letelicu.
Čak ni sad Rusija nije zainteresovana da pravu avion sa takvim pogonskim motorima.

miladinka krs

pre 9 godina

a šta kinezi nisu ukrali? šta? sve se zasniva na kopiranju tako da ovo ništa nije čudno, čudno je što mi nemožemo nešto ovako da odradimo sa ovim našim ministrima koji su zlikovci ali nerade za srbiju nego za same sebe, umesto da samo pišemo o tome kako drugi prave pare

Alex

pre 9 godina

Haha, neka... F35 nece biti borbeno sposoban jos bar 10 godina, tako da im nema mnogo vajde od toga. Evo pre par nedelja objavili da ne moze da aktivira svoj glavni top zbog greske u dizajnu... :/

doći će žuti ljudi i koristiće internet... :-)

pre 9 godina

Njih je jedna Severna Koreja hakerisla koja po njima živi u zaostalom kamenom dobu.
Sad još samo neko da objasni kako su ti podaci uopšte bili dostupni na javnoj mrrži? Ukoliko je to istina ceo frh njihove bezbednosti može da se obesi ....:-)

Bebiron

pre 9 godina

Nista sto skinete sa interneta, koristeci svoje znanje nije ukradeno. Ako su hteli da zaista sacuvaju podatke, trebalo je da ih drze na sigurnijem mestu.

bojan

pre 9 godina

Pošto se, nakon mnogobrojnih testiranja i problema u okviru F35 JSF programa, pokazalo da tehnički zaostaje za avionima 4+ generacije (ruski Su3x i € fajter) a o 5-icama da i ne pričamo, to će, uz enormno visoku cenu (oko 400MUSD po komadu), biti možda dovoljno da se Kinezi 'zajebu' i krenu istim putem! Ili će ipak biti pametniji ...
Čitajte u narednom broju ...

pera

pre 9 godina

"Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja."

Uložili su 25 godina na najbolji mogući način - u znanje mladih.

Buba rusa

pre 9 godina

А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)

Izguglah. Ispade da Zapad, bar u ovom slučaju, nije ništa ukrao, nego sasvim legalno kupio od Rusa u vremenu kad su Rusi bili dovoljno pametni da se sa Zapadom ne inate i pokazuju nekakvu snagu, nego sarađuju na obostranu korist i prave čak i zajedničke projekte, kao taj JAK-141 (Biro Jakovljev - Lockheed Martin).

Inače, tačno je da Amerika krade tehnologiju. Tehnologija se oduvek krala, otkad je izmišljena. Ali Amerika je ne krade ni manje ni više nego što je kradu Rusi, Kinezi, Englezi, Francuzi, Nemci i svi drugi koji smatraju da će krađom tuđe tehnologije uštedeti na razvoju ili doći do nečega što sami ne bi bili u stanju da razviju.

To nije ništa posebno novo i to se praktikuje od pamtiveka, naročito na polju vojnih tehnologija. Kad god neko u nekom ratu provali neku novu tehnologiju koja mu donese neku momentalnu prednost, svi ostali istog tenutka pokšavaju da tu tehnologiju kopiraju ili ukradu, a u isto vreme pokušavaju da razviju kontratehnologiju kojom se brane od tehnologije neprijatelja. Tu se može veoma mnogo uštedeti i vremena, i novca i napora, ako postoji način da se nova tehologija jednostavno ukrade od neprijatelja. Zato SVI, bez izuzetka, kradu i krašće dok bude ratova na ovoj planeti. Dakle, dok planetom hodaju i poslednja dva ljudska bića, pre nego što jedno ubije ono drugo radi veličanstvene "pobede".

samurai

pre 9 godina

Ne kontam sto su ti racunari, gde su projekti, uopste povezani na internet. Moze neka vrsta intraneta tj. svi racunari u zgradi da budu povezani i to je.

neksiko

pre 9 godina

"А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)".

Hajde deder ti nama objasni slicnost izmedju F35 i Yak-a 141, osim mozda vizuelne i to kada se gleda bočno. A taj dizajn sa dva repa i nije ruski, već americki jos od F14 tomcata.

101n

pre 9 godina

Нема овде ни говора о крађи „дизајна“. Овде је просто реч о „крађи знања“, тј. технологије.
Превласт Америке над осталим државам није доведена у питање, зато немате потребе да се узрујавате.

Ddule

pre 9 godina

Eee, bas lepa vest za nasu avijaciju. Sad nasi mogu lepo da nabave od brace kineze jedno 24 komada, polovinu za dzabe (kao poklon od drugara)a polovinu na povoljni kredit.

Djordje

pre 9 godina

Ovo mozda treba da procitaju vlasti i zapitaju se kava je korist od toga da se domaci hakeri hapse i leze dugogodisnje robije? Mozda bi nasi trebali da se ugledaju na kineze i sve ostale nacije ? Mozd ti" nevaljli" hakeri mogu da se iskoriste za dobrobit nase zemlje? Ovo samo dokazuje koliko mi nemamo pojma i koliko smo zaostali i primitivni.

EU Citizen

pre 9 godina

Teško će taj ko kopira stvarno stići onoga ko je sve to zaista razvio, ali ovo je još samo jedan argument za smrtne kazne i doživotne robije izdajnicima i špijunima poput Snoudena i sličnih i zatvaranje komunističkih medija i sajtova koji su im pomagali. Sloboda štampe i govora postoji da bi štitila pojedinca od državne samovolje, a ne da bi se omogućavala špijunaža i ugrožavala bezbednost zemlje, to jest kako se radi o SAD i celog slobodnog sveta.

F-35

pre 9 godina

Ja neznam kakva je ovo vest. Za ovo i vrabci na grani znaju. Kinezi nikada nisu ni krili da su bukvalno opsjednuti sa F-35. Steve O'Bryan (jedan od glavnih Lockheed Martin sefova) je bio u drustvu sa jednim od komadanata kineskog vazduhoplovstva za vreme Royal International Air Tattoo vecere. Da bi u jednom momentu kinez otvorio karte i rekao kako obozava F-35 i da bi Kina volela da ih kupi. Steve kao svaki biznisman upita ga:" A koliko aviona bi voleli da kupite?". Kinez sasvim ozbiljan odgovori:"Samo jedan."
http://breakingdefense.com/2014/05/chinese-air-chief-tells-lockheed-i-love-the-f-35/

Imati planovo i napraviti avion nije isto. Kinezi bi radije da imaju "original". Mnogo je lakse kopirati. Od 2007 pa do danas Amerikanci su imali puno preblema sa tim avionom i vecinu su ih popravili. F-35 to totalno novi avion. Cak i motor koji je bio totalno novi dizajn za F-22 toliko su promenili za F-35 da se moze smatrati kao novi. Nebi bila losa ideja prodati taj jedan avion Kinezima. Mozda ga "poprave".

Salu nastranu amerikanci vec od 2012 rade na 6 generaciji aviona kojom bi zamenili F-22. Boeing je vec izasao sa svojim predlogom. Skunk Works za Lockheed Martin su izbacili i svoj okvirni dizajn.Radovi na motoru su vec poceli. Bice kombinacija aviona koji bi se mogao koristiti i kao dron. Jedan od uslova je i da koristi lasersko oruzije. 2018 amerikanci ce izabrati novi F-X/X a proizvodnja bi trebala poceti 2020 tako da se prvi serijski avion moze ocekivati 2025.

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Rusi su 90tih protestovali kod kineskih vlasti zbog kopije migova i suhoja. Od tada Rusi vise Kinezima ne prodaju avione, a Kinezima nije vise ni potrebno, u mnogo toga su prevazisli Ruse. Nemci se brinu za tehnologiju svojih utomobila, jer Kinezi ustede mnogo vremena i novca u razvoju. Ruski KGB je bio u stanju da dobije informacije o svim tehnologija u vojnoj a i u privrednoj struci. Ali pored toga bili u stanju da razviju moderan automobil, kompjuter pa i tek sad razvijaju "nevidljivi" avion i to moraju sa Indicima saradjivati. A kinezi ga vec imaju.

Dusan

pre 9 godina

"А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)".

Hajde deder ti nama objasni slicnost izmedju F35 i Yak-a 141, osim mozda vizuelne i to kada se gleda bočno. A taj dizajn sa dva repa i nije ruski, već americki jos od F14 tomcata.
(neksiko, 19. januar 2015 17:58)

Миг 25 (има два репа)је произведен 1964-те а Ф 14 1970-те

PeroŽdero

pre 9 godina

Kada čitam ove komentare, kao da čitam Kurirove "expertke analize Ruskog naoružanja" Kinezi Jesu ukrali Nešto od tehnologije f35 ali najbolji dokaz do koje mere su bili uspešni tj. do koje mere su im Amerikanci podmetali terabajte beskorisnih podataka, se lepo mogu videti na njihovom klonu J-31, SVEČANO PREZENTOVANOM na kineskom Avio Sajmu, održanom u kasnu jesen, i opet je Su-35 bio 10x veće Atrakcija.JaK.141 Amerikanci su kupili jakov sistem za vertikalno poletanje sa Jednim motorom velike snage, Ventilatorom iza kokpita i sistemom kvačila kojom se deo snage sa motora prebacuje na spomenuti ventilator a zadnja mlaznica se rotira za 45stepeni, i na taj način se dobija jedna potisak na dve tačke i lako vertikalno poletanje, Što se motora tiče 90% Svih kineskih aviona,Su pogonjeni Ruskim Motorima. 5% Ukrajimskim i 5% jedinim novo nastalim i praktično prvim Kineskim Jet Enginom za nadzvučne brzine WS-10, sa kojim muku muče, ali kroz to se mora proći, cenim za 5 godina će imati Svoje prve Nadzvučne dvokomorne jet motore,visoke pouszdanosti i velikih resursnih mogučnosti. od kojih su svi do jednog kopije licencne i ne licence uglavnom Ruskih Aviona, -j-10 su kupili od Izraelaca(LAVI), j-10B je modernizovana verzija sa DSI usisnikom , J-17 majjeftiniji kineski avion rađen uglavnom za izvoz je nastao na zmaju mig-21, a Njihov laki Supersonični trenažno borbeni avion L-15 je isto krađa Jak-130 i talijanske Alenia M-345, koju su Rusi i Italijani zajedno razvijali

Jap

pre 9 godina

Kinezi kradu sve sto stignu, pa tako da to stvarno nije nikakva vest. Kleptoman nikada nije kriv, vec onaj koji se od njega nije valjano zastitio.

EU Citizen

pre 9 godina

Teško će taj ko kopira stvarno stići onoga ko je sve to zaista razvio, ali ovo je još samo jedan argument za smrtne kazne i doživotne robije izdajnicima i špijunima poput Snoudena i sličnih i zatvaranje komunističkih medija i sajtova koji su im pomagali. Sloboda štampe i govora postoji da bi štitila pojedinca od državne samovolje, a ne da bi se omogućavala špijunaža i ugrožavala bezbednost zemlje, to jest kako se radi o SAD i celog slobodnog sveta.

ŠTAZI

pre 9 godina

Ju, ju, ju. Sram ih bilo. Temelji države naslednika konjokradica se zasnivaju na krađi i otimačini svega i svačega ali ne vole kad njima neko nešto ukrade.

neksiko

pre 9 godina

"А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)".

Hajde deder ti nama objasni slicnost izmedju F35 i Yak-a 141, osim mozda vizuelne i to kada se gleda bočno. A taj dizajn sa dva repa i nije ruski, već americki jos od F14 tomcata.

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Rusi su 90tih protestovali kod kineskih vlasti zbog kopije migova i suhoja. Od tada Rusi vise Kinezima ne prodaju avione, a Kinezima nije vise ni potrebno, u mnogo toga su prevazisli Ruse. Nemci se brinu za tehnologiju svojih utomobila, jer Kinezi ustede mnogo vremena i novca u razvoju. Ruski KGB je bio u stanju da dobije informacije o svim tehnologija u vojnoj a i u privrednoj struci. Ali pored toga bili u stanju da razviju moderan automobil, kompjuter pa i tek sad razvijaju "nevidljivi" avion i to moraju sa Indicima saradjivati. A kinezi ga vec imaju.

freddie

pre 9 godina

Pa sta ..to je radila i amerika..prvo su ukrali nemcima raketnu i jet engine tehnologiju..onda u Vijetnamskom ratu ih je Mig 21 satirao ..u proseku je svaki Mig 21 obarao 12 americkih F4 aviona na jedan oboren mig ..ameri su u Vijetnamu izgubili neverovatnih 10 000 aviona i helikoptera ..onda se Izrael dokopao Miga 21 i poslao amerima koji su ga rastavili na najsitnije delove i sve ste sto im trebalo iskopirali.
(dzoni, 19. januar 2015 15:25)


Vietnam War

F4 Phantoms - 107 MIG 21 kills.

MIG 21 - 34 F4 kills.

dzoni

pre 9 godina

Pa sta ..to je radila i amerika..prvo su ukrali nemcima raketnu i jet engine tehnologiju..onda u Vijetnamskom ratu ih je Mig 21 satirao ..u proseku je svaki Mig 21 obarao 12 americkih F4 aviona na jedan oboren mig ..ameri su u Vijetnamu izgubili neverovatnih 10 000 aviona i helikoptera ..onda se Izrael dokopao Miga 21 i poslao amerima koji su ga rastavili na najsitnije delove i sve ste sto im trebalo iskopirali.

gradjanka

pre 9 godina

Zasto se proizvode avioni čije konstrukcije treba tajiti od sveta? Čemu su onda namenjeni ti avioni? Zar oni nisu za mirovne misije namenjeni:)

Владимир

pre 9 godina

Уштедели Кинезима 25 година истраживања?
Напротив, пројектом Ф35, Ф22 они су вратили Кинезе 50 година у назад.
Толико су добри ти апарати.
Све ми се чини да нису случајно украдени подаци...

F-35

pre 9 godina

Ja neznam kakva je ovo vest. Za ovo i vrabci na grani znaju. Kinezi nikada nisu ni krili da su bukvalno opsjednuti sa F-35. Steve O'Bryan (jedan od glavnih Lockheed Martin sefova) je bio u drustvu sa jednim od komadanata kineskog vazduhoplovstva za vreme Royal International Air Tattoo vecere. Da bi u jednom momentu kinez otvorio karte i rekao kako obozava F-35 i da bi Kina volela da ih kupi. Steve kao svaki biznisman upita ga:" A koliko aviona bi voleli da kupite?". Kinez sasvim ozbiljan odgovori:"Samo jedan."
http://breakingdefense.com/2014/05/chinese-air-chief-tells-lockheed-i-love-the-f-35/

Imati planovo i napraviti avion nije isto. Kinezi bi radije da imaju "original". Mnogo je lakse kopirati. Od 2007 pa do danas Amerikanci su imali puno preblema sa tim avionom i vecinu su ih popravili. F-35 to totalno novi avion. Cak i motor koji je bio totalno novi dizajn za F-22 toliko su promenili za F-35 da se moze smatrati kao novi. Nebi bila losa ideja prodati taj jedan avion Kinezima. Mozda ga "poprave".

Salu nastranu amerikanci vec od 2012 rade na 6 generaciji aviona kojom bi zamenili F-22. Boeing je vec izasao sa svojim predlogom. Skunk Works za Lockheed Martin su izbacili i svoj okvirni dizajn.Radovi na motoru su vec poceli. Bice kombinacija aviona koji bi se mogao koristiti i kao dron. Jedan od uslova je i da koristi lasersko oruzije. 2018 amerikanci ce izabrati novi F-X/X a proizvodnja bi trebala poceti 2020 tako da se prvi serijski avion moze ocekivati 2025.

Ako moze meni kopija kuce na Baliju...?

pre 9 godina

Dobro su ga kopirali.Uzeo sam jedan u kineskom trznom centru ~Panda~,skoro su ko i pravi :)!

Salu na stranu.Kinzei jeste da prave plagijate svega,ali ono cega hoce da naprave plagijat dobro tada skinu informacije do detalja i prave istovetno!Kloniraju!

A,reda radi reci koliko love imaju...oni imaju iskopirane centre najpoznatijih gradova koji su ujedno velika turisticka mesta.I to u srazmeri 1:1 ne makete kao nas Bg na vodi!
Da nisam gledao emisiju svojim ocima ne bih verovao,ne kinezi nego bilo ko da to radi!Znaci da bi omogucili svojim sugradjanima da vide centar Pariza i slicnih destinacija,njihovi inzinjeri urade u Kini uzi centar grada u realnoj velicini i ti stanovi se prodaju,a drugi dodju da uzivaju u `Parizu`...ne moraju putovati preko celog sveta.Fasada,detalji...SVE `sitnice` se rade isto kako je tog trena u tom gradu...ludaci.I imaju takvih nekoliko gradova `kopiranih`?!?!
Al realno kad se bolje razmisli pa oni su uz pomoc stapa i kanapa napravili Kineski zid,jedina gradjevina vidljiva iz svemira...pa ti vidi kume!

Kinezi - milijarda i kusur - jedan narod - jedna partija!

Srbi - oko sedam miliona - okolo jos 20 naroda izmislili - i sam srpski narod nije siguran je li jedan narod - zilion partija!

Aj,sad neka nas neko definise u onim centrima za socijalne i psiholoske studije nacija u SAD,RUS ili bilo gde...oce,malo morgen!

Mi necemo ni kako mi hocemo,a ne kako drugi hoce.

legionarjso

pre 9 godina

Kad vec gospoda zele da pricaju o kradjama neka objasne zasto F-35 neodoljivo podsjeca na Yak-141.Tu pricu o americkoj inventivnosti i superiornosti u svemu i ostale bajke mozete da prodajete nalozenim COD pacerima i TOP-GUN sanjarima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-141

cerovina srboljub

pre 9 godina

Bravo kinezi , mašala tako i treba da radite, kad ameri mogu da špijuniraju ceo svet i da kradu tuđe tehnologije, neznam zašto se onda bune !!!!!

jakovljev JAK-141

pre 9 godina

Moćni SSSR je odustao od daljeg razvoja takvog aviona. Pri tome ne mislim na stelt tehnologiju.
Jeljcin je Amerikancima za sitne pare omogućio da dobiju ceo projekat za takvu letelicu.
Čak ni sad Rusija nije zainteresovana da pravu avion sa takvim pogonskim motorima.

Bebiron

pre 9 godina

Nista sto skinete sa interneta, koristeci svoje znanje nije ukradeno. Ako su hteli da zaista sacuvaju podatke, trebalo je da ih drze na sigurnijem mestu.

A37

pre 9 godina

Zanimljivo... Americki vojno-industrijski kompleks (Lockeed u ovom slucaju) uvali americkoj vojsci/poreskim obveznicima macku u dzaku a onda tu preskupu i ne bas upotrebljivu tehnologiju ukradu kinezi... Smehotresno... Inace na netu se mogu naci veoma dobri australijski i holandski dokumentarci o prevari zvanoj F-35 a nista bolji nije ni F-22 kome se stelt oplata raspada od kise i koji je u realnim uslovima skoro neupotrebljiv... Kineska kopija americkog smeca... Bice zanimljivo videti no i to je napredak za zute ljude sa istoka... A mi ni akomulatore za MIG-ove 29 iz 80-ih nemamo...

Buba rusa

pre 9 godina

А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)

Izguglah. Ispade da Zapad, bar u ovom slučaju, nije ništa ukrao, nego sasvim legalno kupio od Rusa u vremenu kad su Rusi bili dovoljno pametni da se sa Zapadom ne inate i pokazuju nekakvu snagu, nego sarađuju na obostranu korist i prave čak i zajedničke projekte, kao taj JAK-141 (Biro Jakovljev - Lockheed Martin).

Inače, tačno je da Amerika krade tehnologiju. Tehnologija se oduvek krala, otkad je izmišljena. Ali Amerika je ne krade ni manje ni više nego što je kradu Rusi, Kinezi, Englezi, Francuzi, Nemci i svi drugi koji smatraju da će krađom tuđe tehnologije uštedeti na razvoju ili doći do nečega što sami ne bi bili u stanju da razviju.

To nije ništa posebno novo i to se praktikuje od pamtiveka, naročito na polju vojnih tehnologija. Kad god neko u nekom ratu provali neku novu tehnologiju koja mu donese neku momentalnu prednost, svi ostali istog tenutka pokšavaju da tu tehnologiju kopiraju ili ukradu, a u isto vreme pokušavaju da razviju kontratehnologiju kojom se brane od tehnologije neprijatelja. Tu se može veoma mnogo uštedeti i vremena, i novca i napora, ako postoji način da se nova tehologija jednostavno ukrade od neprijatelja. Zato SVI, bez izuzetka, kradu i krašće dok bude ratova na ovoj planeti. Dakle, dok planetom hodaju i poslednja dva ljudska bića, pre nego što jedno ubije ono drugo radi veličanstvene "pobede".

gile

pre 9 godina

Pametno nema sta samo , sad kad pocnu da ih stancuju kuku lele . Nisu samo ukrli spoljni izgled nego kompletan avion od motora pa sve do dugmica haha ipak nece ovo biti samo jeftina kopija spoljasnosti .

Alex

pre 9 godina

Haha, neka... F35 nece biti borbeno sposoban jos bar 10 godina, tako da im nema mnogo vajde od toga. Evo pre par nedelja objavili da ne moze da aktivira svoj glavni top zbog greske u dizajnu... :/

Balvan u oku

pre 9 godina

@ŠTAZI : Vidis sinak u toj zemlji su konjokradice vecane ili umakane u katran za primer dok u tvojoj zemlji u 21om veku se secikese i konjokradice postavljaju na mesta da vode drzavu i narod.

101n

pre 9 godina

Нема овде ни говора о крађи „дизајна“. Овде је просто реч о „крађи знања“, тј. технологије.
Превласт Америке над осталим државам није доведена у питање, зато немате потребе да се узрујавате.

doći će žuti ljudi i koristiće internet... :-)

pre 9 godina

Njih je jedna Severna Koreja hakerisla koja po njima živi u zaostalom kamenom dobu.
Sad još samo neko da objasni kako su ti podaci uopšte bili dostupni na javnoj mrrži? Ukoliko je to istina ceo frh njihove bezbednosti može da se obesi ....:-)

bojan

pre 9 godina

Pošto se, nakon mnogobrojnih testiranja i problema u okviru F35 JSF programa, pokazalo da tehnički zaostaje za avionima 4+ generacije (ruski Su3x i € fajter) a o 5-icama da i ne pričamo, to će, uz enormno visoku cenu (oko 400MUSD po komadu), biti možda dovoljno da se Kinezi 'zajebu' i krenu istim putem! Ili će ipak biti pametniji ...
Čitajte u narednom broju ...

Ddule

pre 9 godina

Eee, bas lepa vest za nasu avijaciju. Sad nasi mogu lepo da nabave od brace kineze jedno 24 komada, polovinu za dzabe (kao poklon od drugara)a polovinu na povoljni kredit.

miladinka krs

pre 9 godina

a šta kinezi nisu ukrali? šta? sve se zasniva na kopiranju tako da ovo ništa nije čudno, čudno je što mi nemožemo nešto ovako da odradimo sa ovim našim ministrima koji su zlikovci ali nerade za srbiju nego za same sebe, umesto da samo pišemo o tome kako drugi prave pare

pera

pre 9 godina

"Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja."

Uložili su 25 godina na najbolji mogući način - u znanje mladih.

samurai

pre 9 godina

Ne kontam sto su ti racunari, gde su projekti, uopste povezani na internet. Moze neka vrsta intraneta tj. svi racunari u zgradi da budu povezani i to je.

Djordje

pre 9 godina

Ovo mozda treba da procitaju vlasti i zapitaju se kava je korist od toga da se domaci hakeri hapse i leze dugogodisnje robije? Mozda bi nasi trebali da se ugledaju na kineze i sve ostale nacije ? Mozd ti" nevaljli" hakeri mogu da se iskoriste za dobrobit nase zemlje? Ovo samo dokazuje koliko mi nemamo pojma i koliko smo zaostali i primitivni.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Koliko smo glup narod i koliko se sa nama manipulise i koliko su nam mozgovi oprani najbolje pokazuju komentari na ovaj clanak.
- Je li iko od vas citao clanak ili samo procitao vijest pa bacio onako komentar?!
- Ne radi se o tome da su oni iskopirali avion nego da su sajber-spijunazom dosli do projektnih informacija aviona, kako i od cega je naopravljen, kakav motor ima, oruzje, radarski sistem i sl.

PeroŽdero

pre 9 godina

Kada čitam ove komentare, kao da čitam Kurirove "expertke analize Ruskog naoružanja" Kinezi Jesu ukrali Nešto od tehnologije f35 ali najbolji dokaz do koje mere su bili uspešni tj. do koje mere su im Amerikanci podmetali terabajte beskorisnih podataka, se lepo mogu videti na njihovom klonu J-31, SVEČANO PREZENTOVANOM na kineskom Avio Sajmu, održanom u kasnu jesen, i opet je Su-35 bio 10x veće Atrakcija.JaK.141 Amerikanci su kupili jakov sistem za vertikalno poletanje sa Jednim motorom velike snage, Ventilatorom iza kokpita i sistemom kvačila kojom se deo snage sa motora prebacuje na spomenuti ventilator a zadnja mlaznica se rotira za 45stepeni, i na taj način se dobija jedna potisak na dve tačke i lako vertikalno poletanje, Što se motora tiče 90% Svih kineskih aviona,Su pogonjeni Ruskim Motorima. 5% Ukrajimskim i 5% jedinim novo nastalim i praktično prvim Kineskim Jet Enginom za nadzvučne brzine WS-10, sa kojim muku muče, ali kroz to se mora proći, cenim za 5 godina će imati Svoje prve Nadzvučne dvokomorne jet motore,visoke pouszdanosti i velikih resursnih mogučnosti. od kojih su svi do jednog kopije licencne i ne licence uglavnom Ruskih Aviona, -j-10 su kupili od Izraelaca(LAVI), j-10B je modernizovana verzija sa DSI usisnikom , J-17 majjeftiniji kineski avion rađen uglavnom za izvoz je nastao na zmaju mig-21, a Njihov laki Supersonični trenažno borbeni avion L-15 je isto krađa Jak-130 i talijanske Alenia M-345, koju su Rusi i Italijani zajedno razvijali

Dusan

pre 9 godina

"А запад украо од Руса. Изгуглати ЈАК-141.
(khmkhm, 19. januar 2015 15:46)".

Hajde deder ti nama objasni slicnost izmedju F35 i Yak-a 141, osim mozda vizuelne i to kada se gleda bočno. A taj dizajn sa dva repa i nije ruski, već americki jos od F14 tomcata.
(neksiko, 19. januar 2015 17:58)

Миг 25 (има два репа)је произведен 1964-те а Ф 14 1970-те

Jap

pre 9 godina

Kinezi kradu sve sto stignu, pa tako da to stvarno nije nikakva vest. Kleptoman nikada nije kriv, vec onaj koji se od njega nije valjano zastitio.