UKR: Autobus pogođen iz Donjecka?

Misija OEBS u Ukrajini utvrdila je da je nedavno raketiranje autobusa u istočnoj Ukrajini učinjeno sa lokacije koja ranije uopšte nije razmatrana.

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2015.

10:49

Default images
foto: Beta/AP

Prošlog utorka rakete su ubile 12 osoba u jednom autobusu, a 18 je ranjeno. Napad je izvršen blizu kontrolne baze ukrajinske vojske, nedaleko od grada Volnovake. Misija OEBS sumnja da su projektili ispaljeni iz pravca sever, severoistok, a najveći grad u toj oblasti je Donjeck, gde se vode velike borbe.

Iz OEBS je saopšteno da je misija sprovela istragu na osnovu kratera koje su rakete ostavile na podlozi i na olupini autobusa, te da je balističkim veštačenjem utvrđen pravac gađanja.

Pojedini izveštaji navode da je autobus pogođen raketama tipa “Grad“, ali ima i oprečnih tumačenja, analitičari navode da se možda radi i o protivtenkovskoj mini.

Iako je 9. decembra postignuto konačno primirje i naloženo povlačenje oružja iz istočne Ukrajine, te stvaranje tampon zone, do toga nije došlo, a oko donjeckog aerodroma se već danima vode velike borbe.

Autobus u oblasti Donjeck možda je dignut u vazduh minom usmerenog dejstva, saopštila je izaslanica za ljudska prava samoproglašene Donjecke narodne republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: