OIK: SNS pobedila u Mionici

Na lokalnim izborima u Mionici, ubedljivo je pobedila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke sa osvojenih 64,71 odsto glasova.

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

17:34

Default images

Kada su u pitanju izbori u Lučanima, SNS tvrdi da je osvojila 50,02% glasova, dok zvaničnih podataka Opštinske izborne komisije za sada nema.

Prema podacima opštinske Izborne komisije saopštenih večeras, lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 17,85 odsto glasova, dok je za Demokratsku stranku glasalo 17,44 odsto onih koji su izašli na birališta.

Predsednik opštinske Izborne komisije Miloje Stanković rekao je da je na izbore izašlo 70,4 posto građana Mionice s pravom glasa, a da je bilo 3,07 odsto nevažećih listića.

On je napomenuo da su ovi podaci sa svih 38 biračkih mesta, a da do 22 sata nijedna od lista nije uložila prigovor ili žalbu.

Opštinska Izborna komisija u skladu sa zakonom, zbog mogućnosti podnošenja žalbi ili prigovora na izborni proces, sutra će saopštiti konačne zvanične rezultate.

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u Mionici SNS je osvojila 62,3% glasova, SPS 18%, a DS 16,4, na osnovu 95% prebrojanih glasačkih listića.

Večeras u 20 sati zatvorena su 42 biračka mesta u opštini Lučani na kojima je pravo glasa na lokalnim izborim imalo 17.706 birača.

Do 18 sati u lučanskoj opštini na 12 biračkih mesta koja obuhvataju 61,28 odsto ukupnog biračkog tela izašlo je 52 odsto glasača, odnosno 5.641 upisani birač.

U Mionici glasanje na vanrednim lokalnim izborima večeras je završeno u 20 sati, izjavio je predsednik Opštinske izborne komisije Miloje Stanković.

Predsednik biračkog odbora na glasačkom mestu 32 Nenad Dragojević rekao je da je do 16 sati na tom mestu glasalo 40 odsto upisanih birača.

"Ovo je očekivana izlaznost, jer svaki put na izborima do 16 sati izađe između 35 i 40 odsto", rekao je Dragojević i dodao da očekuje izlaznost od 60 odsto.

Predsednik Opštinske izborne komisije Miloje Stanković precizirao je da je do 18 sati glasalo 62,59 odsto od broja upisanih birača.

Stanković je rekao i da izborni proces na glasačkim mestima protiče bez ikakvih problema.

Na lokalnim izborima u Mionici do 14 sati glasalo je skoro 40 odsto od broja upisanih birača, a uz veliku izaznost tok glasanja karakteriše i veliko prisustvo policije zbog incidenata koji su se dešavali van biračkih mesta.

Predsednik opštinske izbore komisije Miloje Stanković rekao je Tanjugu da na biračkim mestima nije bilo nikakvih incidenata i da izbori protiču u najboljem redu.

On je naveo da po poslednjem preseku stanja od 14 sati, na osnovu reprezentativnog uzroka sa pet biračkih mesta, izlaznost je 39,9 odsto od broja gradjana sa pravom glasa.

"Incidenti koji su se dešavali su bili van biračkih mesta i za njih izborna komisija nije nadležna", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, za izbornu komisiju je najvažnije da se na glasačkim mestima sve odvija u skladu sa zakonom i da nema nikakvih incidenata.

Stanković je napomenuo i da su za sve incidente nadležni policija i drugi državni organi.

U centru Mionice, ispred zgrade u kojoj su smeštene prostorije stranaka prisutno je tridesetak policajaca koji preventivno dežuraju kako ne bi došlo do novih incidenata.

Na lokalnim izborima u opštini Lučani na 12 biračkih mesta do 16 sati glasalo je 41,63 odsto birača, rekao je Tanjugu predsednik opštinske izborne komisije Jovan Kovačević.

''Do 16 sati na 12 biračkih mesta izašlo je 4.517 birača ili 41,63 odsto", rekao je Kovačević.

Navodeći da je to očekivana izlaznost, on je dodao da se očekuje do 20 sati još veći odziv birača.

''Nezahvalno je prognozirati, ali očekujemo da više od 50 odsto, možda čak i 60 odsto birača izadje na izbore'', rekao je Kovačević.

Građani Lučana očekuju da posle ovih izbora opštini krene na bolje.

Uroš Stevanović smatra da je najveći problem opštine njeno finansiranje, kao i problem s fabrikom Milan Blagojević koju, kako tvrdi, za sada niko nije umeo da vodi.

"Nadam se da će sledeća vlast njom znati da upravlja", rekao je Stevanović.

Njegova sugrađanka Slobodanka Šojić očekuje da se stvore bolji uslovi za najmlađe.

"Penzionerka sam, imam sina i ćerku od kojih je samo jedno zaposleno, unučiće... Očekujem da bude mira i novca", rekla je Šojić.

Rade Mutavdžić smatra da treba da pobedi "novi čovek" koji neće zavisiti samo od nove funkcije.

"Očekujem veliku izlaznost jer će narod izaći samo zbog funkcionisanja fabrike Milan Blagojević, da bi ova opština kako-tako opstala", rekao je Mutavdžić.

Vlada Srbije je 23. oktobra donela odluku o raspuštanju skupštine Opštine Lučani i formiranju privremenog organa, jer sednica lokalnog parlamenta nije održana duže od tri meseca.

Pre uvođenja privremenog organa vladajuću koaliciju u opštini činile su DS, SPS-PUPS-JS, SNS, Preokret, URS, dok je u opoziciji bio jedino Pokret za razvoj Dragačeva, čiji su odbornici kasnije prešli u SNS.

Građani opštine Lučani na izborima 28. decembra imaju zakonsko pravo da glasaju za jednu od pet izbornih lista

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: