Četvrtak, 25.12.2014.

23:35

Izrael protiv Obame zbog Kube

Uvređeni Izrael ne želi javno da podrži preokret u odnosima između SAD i Kube, piše Raša tudej.

Izvor: B92

Default images

Ostavljen u senci planova Vašingtona u vezi sa ponovnim uspostavljanjem odnosa sa Havanom, a ne želeći da se posvađa sa svojim republikanskim saveznicima, Izrael je odlučio da ne pruži javnu podršku Obaminoj administraciji u vezi sa "kubanskom inicijativom“, rekli su izraelski zvaničnici.

Prošlonedeljno objavljivanje da su SAD i Kuba postavile temelje za istorijsko pomirenje vidno je iznenadilo Izrael, čiji su ministri za tu informaciju prvi put čuli preko medijskih izveštaja, što je mnoge od njih razočaralo.

Uprkos formalnom zahtevu koji je uputila Obamina administracija, Izrael je odlučio da se uzdrži od javne podrške američko-kubanskom preokretu, objavili su visoki zvaničnici Izraela u četvrtak.

Razlog za ovu odluku vlade Benjamina Netanijahua pojedini vide i u nedavnom zaoštravanju odnosa između Izraela i SAD. Izraelski mediji ukazuju na zabrinutost Tel Aviva zbog saveznika iz Republikanske partije u Kapitol hilu, koji se protive Obaminom diplomatskom otvaranju prema ovoj komunističkoj zemlji.

Izraelski dnevnik Haretz primećuje da su oni koji se protive prokubanskoj struji u Kongresu uglavnom članovi Republikanske partije, i smatraju se, kako navodi list, "bližim Izraelu nego što su oni koji podržavaju Obamino otvaranje prema komunističkom ostrvu nedaleko od Floride".

Od kada su SAD uvele embargo protiv Kube, Izrael je bio jedna od nekoliko država koje su u Generalnoj skupštini UN konstantno glasali, uz SAD, protiv donošenja odluke o suspenziji tih sankcija.

Izraelski zvaničnici su doneli odluku da je bolje, dok se ne bude znalo kuda vodi Vatikanom posredovano pomirenje Vašingtona i Havane, da se sačeka i da se ne daju izjave o političkim promenama koje bi mogle da iznerviraju izraelske prijatelje u Kongresu, koji se protive tom pomirenju.

Izraelski ambasador u SAD Ron Dermer je izjavio da je Izrael uvek podržavao embargo SAD protiv Kube, delom zbog agresivnog stava režima te zemlje prema Izraelu.

Pratimo kretanje SAD i po ovom pitanju, rekao je ambasador. Kastro je podržavao neke od najgorih neprijatelja Izraela, terorističke organizacije koje su se borile protiv Izraela, rekao je Dermer u utorak.

Kuba je zvanično prekinula diplomatske odnose sa Izraelom 1973. godine, podseća Raša tudej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: