Sreda, 24.12.2014.

17:13

"Javiće se Dodik kad se izduva"

"Milorad Dodik i ja ćemo sesti i sarađivati, samo da on ispuca svoje vatrene stavove", kaže za B92 predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Izvor: B92

Default images

Ivanić je u Kažiprstu rekao da je poruka predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će Srbija učiniti sve za bolji život u BiH, nastavak "fine nijanse politike Beograda".

"Tumačim tu poruku kao nastavak insistiranja Srbije na stabilnosti BiH, ali i najavu pokušaja da zajedno radimo na nekim projektima", kaže Ivanić.

On je naveo da mu je u razgovorima s brojnim investitorima sugerisano da projekti imaju male šanse ako na njima radi samostalno BiH, ali mnogo veće kada zajedno nastupaju BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora.

Komentarišući politiku Beograda prema Bosni i Hercegovini, Ivanić smatra da je Beograd pronašao finu nijansu.

"Mislim da je rečenica 'volimo Republiku Srpsku, uvažavamo postojanje BiH' veoma lep balans, korektna politika i politika koja je od interesa i za nas i za Srbiju. Možda se sada jasnije govori, ali je to politika koja dugo traje", rekao je Ivanić.

Govoreći o putu ka EU, Ivanić kaže da je izgubljeno osam godina na unutrašnje razmirice i da sada mora da se krene dalje.

"BiH je garantovana realnost i mi sada idemo dalje", rekao je Ivanić.

Na pitanje da li je njegov rival Milorad Dodik realnost ili izazov, kaže:

"On je čovek koji ima vlastitu viziju, posle ovih izbora jasno je da nije apsolutni vladar Srba u BiH. Ja sam pobedio i on mora da uvaži činjenicu da i ja postojim. On je buran i eksplozivan čveok, ali će doći sebi, moraćemo sarađivati, kad on ispuca svoje vatrene stavove. I Srbija je zainteresovana za to i obostrani interes je da sarađujemo. Ono što je sigurno da ja neću biti poslušnik".

Ivanić je konstatovao da je pobedio zahvaljujući glasovima Srba i da Dodika najviše boli to što su za njega glasali i članovi SNSD.

"Nije loše imati Dodika, ali ne treba uvek igrati na jednu kartu. Mudar narod treba da ima dve karte u džepu, a nadam se da sam ja jedna od njih. Moj cilj je da budemo deo sveta, a to podrazumeva i neke nove političare", rekao je on.

Ivanić smatra da Srbi u RS mogu samo izgubiti ugrožavanjem Dejtonskog sporazuma i da ne bi bilo pametno pokretati pitanje nezavisnosti RS.

"Sutra da pitate ljude u RS da li su za nezavisnu RS, 90 odsto bi reklo da. Ali ja mislim da to nije moguće i da je to tema koju je nepoterbno stavljati na sto, jer ona znači ugrožavanje Dejtona. Mi već sedam godina slušamo od Dodika kako će referendum, a nigde referenduma. Verujem da je u interesu i BiH i Srbije očuvanje Dejtonskog sporazuma, delom i zbog kosova, ali je očuvanje značajno pre svega zbog Srba u Bosni", rekao je on. iframe frameBorder="0" src="http://www.b92.net/embed/index.php?nav_id=940168" width="640" height="360" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen class="b92Video" >

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: