Dva skupa o Vukovaru u Beogradu

U centru Beograda održana su dva skupa povodom godišnjice zločina u Vukovaru

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

17:26

Default images

Nevladina organizacija "Žene u crnom" obeležila je godišnjicu zločina počinjenih u Vukovaru skupom u centru Beograda na kome su okupljeni zatražili otkrivanje imena naredbodavaca tih zločina i otkrivanje podataka o nestalim licima.

Predsednica "Žena u crnom" Staša Zajević kazala je da zločini počinjeni u Vukovaru "ne smeju biti zaboravljeni".

"Želimo da se obratimo žrtvama stravičnih zločina u Vukovaru, porodicama koje su preživele i koje traže nestale od kojih se mnogi nalaze u Srbiji. Mi tražimo da se na mestima konc-logora u Stajićevu i Begejcima u Vojvodini podigne spomen ploča žrtvama, što je minimum ljudskosti i uvažavanja međususedskih odnosa", kazala je Zajević.

Ona je zatražila i otvaranje arhiva Vojske Srbije u kojima se, prema njenim rečima, nalaze podaci o nestalim osobama i masovnim grobnicama raspoređenim širom Srbije.

Dvadesetak članova "Žena u crnom" nosilo je transparente na kojima je pisalo "Mir i pravda", "Nikad nećemo zaboraviti vukovarske žrtve".
Foto: Tanjug
U isto vreme, u Knez Mihailovoj ulici skup su održali i članovi "Srpskog sabora Zavetnici" koji su nosili transparent na kome je pisalo "Vukovar nikad neće biti latinični Vukovar".

Predstavnica tog pokreta Milica Đurđević izjavila je da se "Žene u crnom direktno rugaju svim srpskim žrtvama i prognanim Srbima".

"Nevladine organizacije poput 'Žena u crnom' sprovode antisrpsku propagandu i doprinose daljem rasparčavanju Srbije. Mi se zalažemo da se u Srbiji donese zakon koji će takve organizacije tretirati kao strane agente", rekla je Đurđević.

Ona je dodala da se u Vukovaru "i danas skidaju ćirilične table, sprovodi genocid i ugrožava opstanak preostalih Srba".

Oba skupa u centru Beograda protekla su bez incidenata i uz jako prisustvo policije.

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.

U opsadi Vukovara 1991. godine, učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijane odbrane dok su hrvatske snage, prema procenama, najpre brojale 1.800 ljudi, ali su vremenom bitno narasle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: