Da li Vulin narušava odnos SRB-SAD?

Izjave ministra Aleksandra Vulina uzdrmale su javnost. Premijer ih nije komentarisao, ali ambasador SAD govori za B92 da li su odnosi Srbije i SAD narušeni.

Izvor: B92

Petak, 14.11.2014.

21:11

Default images

Po objavi informacije o puštanju Vojislava Šešelja iz pritvora Haškog tribunala, ministar Aleksandar Vulin rekao je da je reč o pokušaju SAD da destabilišu Vladu Srbije.

Do sada nije bilo reakcija vrha države na ovu izjavu, ali reagovao je američki ambasador Majkl Kirbi.

"Haški tribunal kontrolišu Sjedinjene Američke Države. Sjedinjene Američke Države su ga pustile, Sjedinjene Američke Države prošli put nisu htele da ga puste", rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Svoje reči ministar Vulin pojasnio je ovako:

"Ja sam izneo svoj stav i mislim da je to odnos prema našoj zemlji, i meni se ne dopada taj odnos, a predsednik vlade je taj koji može da odluči o tome."

Premijer još nije komentarisao navode ministra iz svog kabineta, a ambasador SAD Majkl Kirbi za B92 govori o odnosu Srbije i SAD.

"Imamo jako dobre odnose sa Srbijom. Tokom istorije oni su nekada bili bolji, nekada lošiji. Danas, mi smo vas partner, pružamo vam podršku na putu ka EU", kaže Kirbi.

Na pitanje kakvi su odnosi dveju zemalja nakon tvrdnje jednog ministra da SAD stoje iza puštanja Šešelja na slobodu, Kirbi je rekao:

"Sam Šešelj je izjavio da to nije tačno. Haški trubunal je osnovan pod okriljem UN-a, oni su nezavisno telo i mi im ne govorimo šta treba da rade."

Postavlja se pitanje kako je moguće da Aleksandar Vulin kao ministar govori da bi njegov šef, premijer, trebalo da preispita spoljnu politiku zemlje, te odakle mu informacije da Amerika želi da destabilizuje vladu.

"Pretpostavljam da to nije bez znanja premijera, jer ako imamo u vidu da kontroliše sve apekte rada vlade, da sve drži pod svojom kontrolom, gotovo sve institucije, onda bi me čudilo da mininistar koji mu je blizak izgovara takve rečenice, a da to ne zna premijer", smatra Đorđe Pavićević, profesor na FPN.

U Vladi Srbije listu "Danas" nezvanično je rečeno da nije donet nikakav zaključak koji bi podržao izjave Aleksandra Vulina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: