Kamere snimile napad na džamiju

Podmetanje požara na subotičkoj Muhadžir džamiji zabeležile su sigurnosne kamere, a na snimcima koji će biti predati policiji vide se dvojica počinilaca.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

14:29

Default images

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, najenergičnije osuđujući ovaj incident, rekao je da lokalna samouprava neće tolerisati da se bilo ko u Subotici oseća nesigurnim, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Maglai je ocenio da je podmetanje požara žalostan i opasan događaj za višenacionalnu i višekonfesionalnu zajednicu kakve je Subotica.

"U tom smislu ovo je veoma loša poruka onih koji su pokušali da podmetnu požar prema svima nama", rekao je Maglai, dodavši da su u poslednjih nekoliko dana pojačane kontrole i obilazak objekata za koje se smatra da mogu da budu ugroženi, kao i da će to raditi i ubuduće.

On očekuje da će počinioci biti otkriveni i procesuirani, ocenivši da će to biti poruka prema svima ostalima.

"Da li je to bila pobuda vezana za neke navijačke grupe, da li je to bila pobuda vezana za nacionalne netrpeljivosti, ali mora biti jedna energična poruka od strane države da se ovakva dela ovde u Subotici ne smeju dešavati", rekao je Maglai.

Imam džamije u Subotici Selmo Dreković rekao je novinarima da su sigurnosne kamere snimile incident u kojem su zapaljena vrata na džamiji u Subotici. Na snimku se, prema njegovim rečima, vide dve osobe. Snimci će biti predati policiji, koja radi na otkrivanju počinilaca ovog dela.

Dreković je takođe otkrio da se u trenutku incidenta sa svojom porodicom nalazio na spratu objekta, odmah iznad zapaljenih vrata, a da je požar vrlo brzo, nakon samo nekoliko minuta, bio ugašen. Nakon toga je obaveštena policija.

"Trenutno nisam ugrožen, ne osećam se ugroženim, ali ne treba dopustiti da se preko ovakvih stvari pređe kao da se ništa nije desilo. Imam poverenje u policijsku upravu da će ona preduzeti sve mere kako bi se nepoznati počinioci pronašli", rekao je Dreković novinarima.

Zamenik načelnika odeljenja policije u Subotici Igor Velimirović rekao je novinarima da policija, nakon uviđaja koji su izvršili predstavnici Višeg javnog tužilaštva, intenzivno radi na otkrivanju počinilaca ovog dela.

"Policija u skladu sa svojim nadležnostima intenzivno preduzima mere i radnje na bezbednosnoj zaštiti, pre svega imovine, a potom i na bezbednosnoj zaštiti sloboda, prava i života svih građana grada Subotice, upravo vodeći računa i postupajući porema svim građanima jednako, bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku pripadnost", rekao je Velimirović novinarima.

Incident je osudio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a najavljeno je da će ovim povodom u Suboticu večeras doći i poglavar Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud efendija Dudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: