Mediji: Zaštitna sila ili opomena?

Vladimir Putin došao u Beograd dok Srbija balansira između težnje da postane članica EU i želje da sačuva dobre odnose s Rusijom, navode svetski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

19:30

Default images

Agencija Frans pres konstatuje da Putin može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, dok Asošiejted pres prenosi da su ruskog predsednika građani Srbije "entuzijastično dočekali".

Putin je posetio Srbiju koja je uhvaćena usred spora Moskve i Zapada oko Ukrajine, navodi AP, dodajući da je Srbija sve više raspeta oko pitanja da li da nastavi ka EU ili da odustane od evrointergracija i uspostavi bolje odnose s Rusijom.

AP navodi da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da Srbija vidi Rusiju kao velikog saveznika i partnera i da će uvek biti na istoj strani, dok je, kako piše, premijer Aleksandar Vučić, koji naginje Zapadu, pokušao da ponovo uveri EU da Srbija neće promeniti proklamovani kurs.

Agencija Frans pres piše da je Putin doputovao u simboličnu posetu koja učvršćuje ruske interese u srcu Evrope, u kontekstu povećane napetosti između Moskve i Zapada zbog ukrajinske krize.

AFP navodi da je Putin odabrao Beograd kao mesto da uputi upozorenje svakom ko pokuša da ucenjuje Moskvu povodom ukrajinske krize.

Francuska agencija navodi da Brisel pažljivo prati posetu i da je tražio od Srbije da potvrdi svoje "proevropsko" angažovanje upravo tokom Putinove posete. Agencija dodaje da Putin može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, koji odbija da uvede sankcije Moskvi, pazeći da ne uvredi tog velikog saveznika.

Agencija Rojters navodi da je Srbija prikazala vojnu paradu pred ruskim predsednikom balansirajući svoje ambicije ka EU i trajno poštovanje prema savezniku, velikoj sili - Rusiji, koja je u raskoraku sa Zapadom.

Rojters navodi da je parada održana 16. a ne 20. oktobra, kada je oslobođen Beograd, kako bi se datum prilagodio Putinu koji putuje na evroazijski samit u Milanu.

Uprkos počasniom dočeku i "uzvišenom govoru" o slovenskom bratstvu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ne skreće s kursa ka Zapadu na kojem je sada, 15 godina od rata s NATO oko Kosova, navodi Rojters.

Ta agencija navodi i da je - kada je reč o srpskoj vladi - Putinova poseta popularna među mnogim glasačima, dok će za Putina parada dobro biti primljena kod kuće, u vreme kada je ruska ekonomija pogođena sankcijama.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) navodi da je Putin doputovao u Beograd, gde je počasni gost na vojnoj paradi nabijenoj simbolikom. BBC navodi da se istorijski odnosi Srbije s Rusijom nezgodno uklapaju, posebno posle ukrajinske krize, u ambicije Srbije da uđe u Evropsku uniju.

BBC navodi da je Putin primio najviše srpsko odlikovanje od predsednika Nikolića, i da je rekao da će Rusija uvek videti Srbiju kao najbližeg saveznika. Ubrzo potom Putin je skinuo težak lanac, navodi BBC, dodajući da postoji iskušenje da se to vidi kao simboličan gest posle Vučićevih reči da je Srbija na evropskom putu.

Radio Slobodna Evropa navodi da Putinova poseta ističe "osetljvu ravnotežu" Srbije između Evropske unije u koju želi da uđe i odnosa s Rusijom, koji su ukorenjeni u istoriji i religiji, ali i obuhvataju ekonomske i geostrateške interese.

Britanski Telegraf piše da za mnoge Beograđane vojna parada predstavlja neprijatnost koju država teško može da priušti, da se građani žale na buku aviona i štetu koju vojna vozila prave na ulicama.

S druge stabne, navodi Telegraf, Beograd ima bliske odnose s Rusijom koja srpskoj vladi daje "meke zajmove", a Srbija ima i povlašćeni pristup ruskom tržišu.

Nemački Špigl piše da Vlada u Beogradu stoji pred sličnim pitanjem kao Ukrajina pre godinu dana - da li da se približi EU ili da neguje bliže odnose s Rusijom.

"Odnosi Beograda sa Rusijom su tradicionalno bliski. Rusija je kao zaštitna sila Slovena na Balkanu. Beograd odbija sankcije prema Rusiji", navodi se u tekstu i kaže da je ruski predsednik Putin pre dolaska u Italiju nakratko posetio Beograd.

Ruski mediji naširoko o Putinovoj poseti

Tanjug
Sve ruske državne televizije su na početku informativnih programa detaljno izvestile o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Posete predsednika Putina inostranstvu su uobičajeno u centru pažnje ruskih medija, a ovoga puta dve TV su naglasile da Srbija nije uvela sankcije Rusiji uprkos pritiscima SAD i EU, i uz to su navele izjave srpskih zvaničnika o tome.

Rusija 24 je direktno prenosila vojnu paradu u Beogradu i obraćanje Putina.

Sve televizije su navele da su desetine hiljada građana Beograda napravili miting podrške Rusiji i Putinu, da su nosili ruske zastave, kao i portrete Putina i ruskog cara Nikolaja Drugog i transparent "Vladimire, spasi Srbiju".

Prvi kanal ruske TV je u izveštaju koji je trajao oko 13 minuta detaljno preneo sadržaj današnje posete, izjave Putina i predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, navodeći da je saradnja u oblasti kupoprodaje gasa bila dominantna tema.

Ta TV je navela da je tokom posete Srbiji Putin "govorio mnogo o onome što objedinjuje naše zemlje".

TV Rusija je naglasila da ruske investicije u Srbiji narednih godina treba osetno da porastu, a da Srbija treba da poveća izvoz u Rusiju tri puta.

NTV u izveštaju navodi da je Putin došao u Srbiju samo na nekoliko sati, i da su zbog te posete vlasti Srbije "čak pomerile proslavu godišnjice oslobođenja Beograda". To, kako kažu na NTV, svedoči koliko je ta poseta "važna za Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: