Nova vlada Poljske bez Šikorskog

Nova predsednica Vlade Poljske, Eva Kopač predstavila je novu vladu u kojoj je ostao deo dosadašnjih ministara, ali ne i šef diplomatije Radoslav Šikorski.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

11:30

Default images

Šikorski je ostavio dubok pečat na spoljnu politiku Poljske, posebno u sadašnjoj krizi oko Ukrajine i odnosima sa Rusijom.

I predsednik Poljske Bronjislav Komorovski tražio je od premijerke da ne ide u promene koje bi u ovom trenutku sa pretnjama po bezbednost Poljske na istočnim granicama destabilizovale resor odbrane i diplomatiju.

Šikorskog vladajuća koalicija sada predlaže za predsednika Sejma - poljskog parlamenta.
Za novog ministra spoljnih poslova Poljske predsednik Komorovski 22. septembra imenovaće dosadašnjeg predsednika Odbora za spoljnu politiku Sejma - Gžegoža Shetinu, inače jednog od glavnih stranačkih rivala premijera u ostavci Donalda Tuska.

Shetina je do 2009. godine bio ministar unutrašnjih poslova ali je smenjen nakon jeden od poljskih korupcionaških afera u koje su bili umešani neki političari vladajuće poljske liberalne Građanske platforme. Vest o smeni na kormilu poljske diplomatije procurela je u medije kao neproverena još pre današnjeg zvaničnog predstavljanja nove vlade a opozicija već nekoliko dana kritikuje i izbor Shetine za ministra i ideju da se Šikorski formalno unapredi na predsednika Sejma, budući da je poznat po tome što ume da posegne i za krupnim rečima i oštrim, kontroverznim stavovima.

"Radoslav Šikorski biće maršalek Sejma. To je za njega unapređenje", odbila je danas premijerka kritike iz redova svoje stranke da je žrtvovala Šikorskog čije ime nešto znači u evropskim diplomatskim krugovima za anonimnog Shetinu zbog partijskog mira medju liberalima.

"Najvažniji zadatak vlade jeste da obnovi poverenje Poljakinja i Poljaka. To je moguće pod jednim uslovom: da zahtevamo od sebe više nego što će ode nas zahtevati drugi", kazala je 57-godišnja premierka predstavljajući ministre i dodala da joj je od početka bio cilj da formira vladu koja će imati nepodeljenu podršku cele Gradjanske platforme.

Predsednik Bronjislav Komorovski kazao je sinoć da je primio k znanju sastav nove vlade koja će voditi zemlju poslednju godinu do redovnih izbora i zamolio je opoziciju i javnost da joj daju poslovičnih 100 mira da se uhoda i pokaže.

Vladu Gradjanske platforme premijerke Kopač i Poljske narodne stranke vicepremijera Januša Pjehoćinjskog predsednik Komorovski imenovaće 22. septembra a poverenje će premijerka zatražiti u Sejmu 27. septembra.

Dosadašnji premijer Donald Tusk izabran je krajem avgusta na funkciju predsednika Evropskog saveta na koju stupa 1. decembra a predsednik Poljske i vladajuća koalicija nastoje da ostavka njegove vlade ne destabilizuje u trenutku napetih odnosa sa Rusijom.

Razlog su bojazni da bi na vanrednim izborima pobedila opoziciona konzervativna desnica bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog kojoj je jedan od glavnih programskih ciljeva oštar kurs prema Rusiji i jače veze sa SAD nego sa EU, pošto Kačinjski veruje da je Brisel suviše popustljiv prema Kremlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: