Presude HR sudova često na reviziji

Presude hrvatskih sudova prečesto su predmet revizije na Evropskom sudu za ljudska prava, kaže hrvatski premijer Zoran Milanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

14:05

Default images

Milanović smatra da će se stanje u pravosuđu promeniti tek kada Hrvatska počne da se penje s dna lestvice evropskih zemalja.

"Smatraću da se stvari sređuju kad se na lestvici država članica Saveta Evrope počnemo penjati s dna prema sredini u pogledu presuda i postupaka zbog kojih nas Evropski sud za ljudska prava kažnjava. Te troškove plaća Vlada, državni budžet, odnosno poreski obveznici", rekao je Milanović na sednici Vlade.

Reč je o presudama koje su u neskladu s evropskim propisima i konvencijama, prečesto su predmet revizije Evropskog suda za ljudska prava i zbog njih spadamo među lošije države, dodao je premijer komentarišući promene pravosudnih zakona koje je Vlada uputila u Sabor.

Naglasio je i da Vlada nema uticaj na presude, i da su tu ovlašćenja izvršne vlasti, prema Ustavu, vrlo mala.

Predloge zakona o područjima i sedištima sudova i državnih tužilaštava, komentarisao je i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, istakavši da će se njima ubrzati rad sudova, nestati gotovo 100 pravosudnih tela i smanjiti broj rukovodećeg osoblja, prenela je agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: