Oružje za policiju, ne za vojsku

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak demantovao je da je Poljska među zemljama NATO koje počinju isporuku oružja Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

10:39

Default images

Sa druge strane poljsko Ministarstvo policije saopštilo je da će Ukrajini poslati stratešku opremu, koja po poljskim zakonima uključuje i oružje.

Ministar odbrane Šemonjak dodao je da će narednih dana, kada u Varšavu u posetu dođe njegov ukrajinski kolega razgovarati i o vojnoj pomoći.

Jučerašnju izjavu ukrajinskog ministra odbrane Valerija Heleteja da je oružje iz nekih zemalja NATO već na putu za Ukrajinu, Šemonjak je za poljski radio potvrdio kao verodostojnu, ali je porekao da je reč o Poljskoj.

"Ministar odbrane (Ukrajine) govori o jednoj zemlji koja je već počela isporuke oružja. Ali ta zemlja nije Poljska. Ni tokom samita NATO u Velsu nije bilo nikakvog sporazuma ni dogovora o isporukama oružja iz Poljske u Ukrajinu", kazao je Šemonjak.

Iako Poljska sada ne snabdeva Ukrajinu oružjem, Šemonjak nije isključio mogućnost da se postigne dogovor o komercijalnim isporukama, a kazao je da će svakako narednih dana tokom posete ministra Heleteja Varšavi biti razgovora i o vojnoj saradnji.

"Više puta sam kazao da je Poljska otvorena za to da prodaje oružje Ukrajini. Očekujem s tim u vezi razgovore. Što manje se govori o toj temi, tim bolje. To su, mislim, stvari koje treba ugovarati, a ne pričati o njima preko medija", rekao je poljski ministar.

Šemonjak je podsetio da u Evropskoj uniji nema embarga na prodaju oružja Ukrajini i da toj zemlji mogu da ga isporučuju sve članice prema svom nahođenju.

Poljska vojska je poslala ukrajinskim oružanim snagama pomoć, ali humanitarnu, ne oružje.

Sa druge strane poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova će poslati Ukrajini stratešku opremu koja po poljskim zakonima uključuje i oružje, ali kao poklon ministarstva za ukrajinsku policiju, s time da u snage koje podležu resoru unutrašnjih poslova spada i ukrajinska Narodna garda koja učestvuje u operacijama protiv separatista.

Poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će na osnovu bilateralnog sporazuma pokloniti Ukrajini stratešku opremu isključivo za snage koje u Ukrajini podležu resoru unutrašnjih poslova.

Projekat predviđa isporuke strateške opreme, ne precizira kakve, a prema poljskim zakonima u stratešku opremu spada i oružje i oprema tzv. dvostruke namene koja može da se koristi i u vojnim operacijama, piše današnja Žečpospolita.

Poljski list navodi da među korisnike te pomoći poljske policije spada i ukrajinska Narodna garda koja je angažovana u operacijama Kijeva protiv separatista i u kontroli ukrajinskih granica.

Poljska će prvi put sa Ukrajinom potpisati takav bilateralni sporazum, a uslediće i ista pomoć Moldaviji u kojoj takođe vladaju bojazni od prelivanja sukoba iz Ukrajine. Poljski MUP saopštio je da je sporazum pripremljen za potpis na inicijativu Ukrajine.

Poljska će stratešku opremu isporučiti Ukrajini besplatno, platiće i troškove prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: