Sreda, 16.07.2014.

14:56

Žustro u Skupštini, sevale varnice

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predloženom zakonu o poplavama i vladinom Izveštaju o poplavama,a oštre rasprave obeležile su sednicu.

Izvor: Tanjug

Default images

U toku današnje sednice za potrebe smirivanja strasti među poslanicima bila je napravljena pauza nešto pre uobičajenog vremena zbog stavova koje je izneo poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, a kada je šef poslaničke grupe NDS Marko Đurišić počeo da odgovara na optužbe, Gojkovićeva mu je oduzela reč.

Đurišić je hteo da reaguje na optužbe Martinovića o velikim zloupotrebama demokrata, koje je nazvao "žutim dahijama".

Pošto je Đurišiću oduzeta reč, u raspravu su se, pa i bez date reči, uključili drugi poslanici opozicije, pa je Gojkovićeva odredila jednočasovnu pauzu da bi se, kako je rekla, smirile strasti među poslanicima.

Đurišić je u izjavi novinarima u parlamentu rekao da smatra kako u Skupštini postoje dvostruki aršini.

"Martinović je u svom izlaganju gotovo sve vreme iznosio uvrede, pet puta je nazvao predstavnike opozicije - lopovi i kradljivci. Želeo sam da reagujem, da kažem da je nemoguće da postoje dvostruki aršini i predsedavajući je prekršio Poslovnik, oduzeta mi je bila reč, iako ne znam zbog čega", rekao je Đurišić.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je komentarišući ovaj događaj rekao da je u parlamentu došlo do divljanja.

"Gospoda iz SNS-a su jedno vreme mogli da potiskuju prošlost…možete vi da izađete iz radikala, ali ne mogu radikali iz vas", odgovorio je Živković novinarima u parlamentu na pitanje kako komentariše zbivanja u sali.

"To bahaćenje sa mesta predsednice parlamenta mora da se prekine", zaključio je Živković.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borko Stefanović izjavio je da će opozicija napustiti zasedanje Skupštine ako predsednica parlamenta nastavi da toleriše praksu da pojedini poslanici SNS-a najgorim uvredama vređaju opoziciju.

On je novinarima u parlamentu rekao da su predsednica Gojković i predsedavajući Igor Bečić tolerišući uvrede upućene opoziciji trajno narušili mogućnost parlamentarnog rada opozicionih stranaka.

“Pojedini poslanici optužuju DS četiri puta da je krala u Kraljevu posle zemljotresa, a sudski je utvrđeno da je čovek koji je bio uhapšen oslobođen i da ni za šta nije odgovoran. Utvrđeno je da čovek koji vodi obnovu Kraljeva sada pomaže Vladi u izradi ovog zakona o poplavama“, izjavio je Stefanović.

On je dodao da Martinović nije svestan toga da je “napao izvor g-dina Vučića , a to je g-din Marković, koji sada pomaže Vladi u sanaciji od poplava“.

“Ako se ovakva praksa nastavi, mi ćemo tražiti, u dogovoru sa drugim opozicionim stranakama, da opozicija napusti zasedanje skupštine, jer niti mogu da podnesu, niti žele da čuju kritičko mišljenje, niti pitanja u interesu građana“, kategoričan je on.

U Skupštini se danas povela polemika i o tome kako je branjen Šabac za vreme katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u maju. Dušan Petrović izjavio je da su tokom odbrane Šapca od poplave predsednik opštine i premijer dobijali pogrešne informacije, a Mihajlovićeva je odbacila ove tvrdnje.

Gojković: Danas sam tolerantna

Rasprava o Leks specijalisu i vladinom Izveštaju o poplavama danas je varirala od ozbiljne, žustre i argumentovane, do debate koja je na momente ličila na zabavu i ćaskanje.

Prvi doprinos “opuštanju” atmosfere u raspravi o izuzetno ozbiljnoj temi dao je zamenik šefa poslaničkog kluba NDS Janko Veselinović čitanjem biografije Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za obnovu.

Blagojević je u biografiji napisao da ne voli jesen u Beogradu, da sluša grupe Djuran-Djuran i i AC/DC, da voli da gleda filove o Džejmsu Bondu i da voli Bonda”, rekao je Veselinović.

On je upitao koji je to fakultet Blagojević završio pošto je u biografiji naveo da je stručnjak za istraživanje javnog mnjenja, a “ovde se traži čovek koji je stručan u građevini i poslovima za obnovu zemlje”.

On je uz osmeh pitao i da li će, pošto ne voli jesen u Beogradu, Blagojević na jesen podneti ostavku, otići i ostaviti obnovu zemlje.

Posle nekoliko sati argumentovane rasprave, u kasnim popodnevnim satima, poslanici su počeli sa dobacivanjem, repliciranjem i javljanjem po Poslovniku.

Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila im je pomirljivim tonom:

“(Zoran) Babić replika, Balša Božović - prvo obraćanje. Ne čujem, zaista ne čujem, evo praviću se da ne čujem dobacivanja posle našeg kolegijuma”.

Na konstataciju lidera Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića da “ne zna šta ministarka (Zorana Mihajlović) ima protiv njega, ali da to i nije važno” i čitanja sms poruke za koju je rekao da je važna i da je zato pročitao, Gojkovićeva je poručila da je danas tolerantna.

Prihvatam da ste u ime naroda pročitali sms poruku, dozvoljavam danas i čitanje tvitera, sve dozvoljavam”, rekla je ona Petroviću.

Poslanici su zatim nastavili da raspravljaju o poplavama, posledicama koje je proizvela i predlozima vlade da se ta situacija prevaziđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: