"Uputstvo": Nije gej nego peder

Zaposleni u JP Informatika u Novom Sadu dobili su letak o pravilnoj upotrebi jezika u svakodnevnoj komunikaciji. Njime se sugeriše da se ne koriste strane reči.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

09:19

Default images

Kako za 021 kaže izvor iz ovog preduzeća, zaposleni su obavešteni mejlom da letak mogu videti na sajtu firme koji se koristi u interne svrhe, odnosno samo za komunikaciju zaposlenih.

Letak pod nazivom "Jezik čuva granice" sugeriše kako se strane reči koje su se već odomaćile u srpskom jeziku ovde izgovaraju. Tako nije gej već je peder, nije sajt već je strana, nije pasvord već je lozinka, nije diler nego preprodavac, lider je vođa, nije hamburger već je pljeskavica, umesto brend može se reći robna marka, umesto fensi pomodarski, itd. Takođe, i za sam letak je sugerisano da se ne radi o flajeru već letku.

Podsetimo, Informatika je u oktobru prošle godine sa Kulturnim centrom organizovala konkurs povodom Evropskog dana jezika na kojem je za novu reč za pojam "digitalizacija" pobedila reč "ubrojčavanje".

Informatikom kao i Kulturnim centrom upravlja Treća Srbija, organizacija koju u Novom Sadu podržava 1,3% građana i koja je nastala od bivših članova pokreta Dveri. Novom preraspodelom unutar vladajuće koalicije ostaće im da i dalje rukovode ovom gradskom firmom. Nije poznato da li su ovaj elektronski letak s uputstvom o pravilnoj upotrebi jezika dobili zaposleni i u drugim preduzećima i ustanovama u kojima je, bar još nedelju dana, glavnokomandujuća ova interesna grupa.

Informatika: Letak postavljen bez znanja rukovodstva

Javno komualno preduzeće "Informatika" iz Novog Sada saopštilo je da je letak o pravilnoj upotrebi srpskog jezika, koji sadži uvredljive delove, postavljen na interni sajt ovog preduzeća bez znanja rukovodstva.

Informatika u saopštenju navodi da je sprovela internu proveru, te da je na osnovu IP adrese i drugih oznaka pošiljaoca utvrđeno ko ga je
okačio na sajt.

"Letak je postavljen od strane zaposlene bez ikakvog znanja, saglasnosti ili odobrenja nadležnog rukovodioca ili bilo kod drugog zaposlenog koji ima ovlašćenje da postavlja sadržaje na interni portal", piše u saopštenju.

Dodaje se da je kontatovano da je u "gornjem levom uglu letka postavljen tekst sadržine koja vređa prava građana po osnovu seksualne orijentacije", te da se zbog toga preduzeće pritužbom obratilo Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana.

"Radi se o teškom kršenju prava građana, a 'Informatika' je preduzeće koje svoje usluge pruža svim građanima bez obzira na lična svojstva, pa smo prinuđeni da se obratimo pritužbom institucijama zaduženim za borbu protiv diskriminacije", piše u saopštenju.

Informatika je izrazila žaljenje "što je jedna od zaposlenih izvršila očigledno spornu radnju i time nanela štetu i preduzeću i svim građanima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: