Sava i Dunav ne rastu, svi oprezni

U Jameni, Sremskoj Mitrovici i Šapcu Sava opada, ali su nadležni i dalje na oprezu. U Beogradu se sutra očekuje vrh talasa koji neće ugroziti prestonicu.

Izvor: B92, RTS

Subota, 24.05.2014.

08:08

Default images

Na područjima pogođenim poplavama u Srbiji do sada su pronađena 33 preminula.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, Sava je kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca još uvek izvan granice vanredne odbrane od poplava, dok je nivo redovne odbrane od poplava Sava prevazišla u Beogradu.

Dunav je iznad redovne odbrane od poplava u Novom Sadu, Zemunu, Pančevu, Smederevu i Banatskoj Palanci. I Tisa je izvan nivoa redovne odbrane od poplava, i to u Titelu.

I dok je Dunav u stagnaciji, Sava opada u svim mestima, osim u Beogradu, u kojem se ovog vikenda očekuje vrh poplavnog talasa.

Iako se situacija u svim ugroženim područjima stabilizuje, nema mesta za opuštanje, upozorava načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Vlada Srbije ukinula je juče vanrednu situaciju na teritoriji cele zemlje, a zadržala je na području dva grada - Šapca i Sremske Mitrovice, i 17 opština gde je situacija najteža. To su Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta, Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva i Vladimirci.

Na područjima pogođenim poplavama u Srbiji do sada su pronađena 33 preminula. Evakuisano je 31.879 ljudi, od kojih su 25.000 stanovnici Obrenovca.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava.

"Očekujemo da ćemo u naredna dva dana imati proglašenje zaštite od vanrednih poplava, ali to su u pitanju centimetri, daleko ispod vrha bedema koji smo napravili", poručio je Mali.
Foto: Tanjug
U Obrenovcu život se polako normalizuje. Vraćaju se građani koji to mogu, a vojska, Žandarmerija i veterinarske ekipe pomažu im u otklanjanju posledica poplava. Vlasnici lokala pozvani su da obiđu i očiste svoje radnje u Obrenovcu.

Sa naraslom i nepredvidivom Savom meštani Šapca, ali i volonteri iz cele zemlje borili su se osam dana. General Ljubiša Diković saopštio je juče da je "Sava kod Šapca pobeđena". Oprez je, međutim, još uvek na snazi zbog visokog vodostaja.

Sava i njene pritoke dalje brinu meštane pojedinih sremskih sela. Iz nekih se voda još nije povukla, a iz drugih su ljudi iseljeni preventivno.

Povratka evakuisanih u sela Jamena, Višnjićevo i Morović neće biti još nekoliko dana, dok opasnost od poplavnog talasa potpuno ne prođe.

Reka Bosut u Moroviću raste jedan centimetar na sat, jer nadire voda iz Save, javlja RTS.

Klizište kod Malog Zvornika, zbog kojeg je magistralni put Loznica - Ljubovija - Bajina Bašta već danima u prekidu, ne miruje, tako da će biti izgrađen alternativni put oko Malog Zvornika u dužini od 11 kilometara.

Najvažnije vesti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: