B92 u centru Obrenovca

Neposredne opasnosti od poplave nema, ali u Obrenovcu ostaje vanredno stanje. Pojedini delovi grada još su pod vodom. U centru nema struje, čak ni tehničke vode

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

16:29

Default images

Situacija je bolja u poplavljenim područjima, ali je još daleko od normalne.

Neposredna opasnost za bezbednost građana u Obrenovcu je prošla, ali stanovnicima tog grada i dalje je onemogućen povratak dok se ne osposobi kanalizacioni sistem.

U mnogim delovima Obrenovca na ulicama još ima vode koja se ispumpava. Centar grada je bez struje, vode nema, čak ni tehničke, problemi postoje sa kanalizacijom... Svi nadležni apeluju na građane da budu strpljivi i to je objašnjenje za to što oni ne mogu da se vrate u svoj grad...

Ulicom Miloša Obrenovića ceo dan jure automobili i kamioni Vojske, policije, Žandarmerije, Zoo-higijene, javlja naš reporter iz centra Obrenovca.

U gradu su prisutni vlasnici raznih trgovinskih i ugostiteljskih radnji, jer su pozvani da pomognu u raščišćavanju. Kada su jutros ušli u svoje objekte manje-više su zatekli isto - mulj, blato i totalnu štetu.

Duž glavne ulice u Obrenovcu sve kuće i prodavnice je opustošila voda. Anica Mijailović objašnjava da ona u svoje dve kuće ne može da se vrati:

"Ovo je strašno, obe kuće su za rušenje... Ovo je sam centar grada, a tu nema povratka... Ne možeš da se vratiš da živiš unutra".

Vlasnici iz svojih poplavljenih lokala izbacuju uništenu robu. Na sve strane blatnjavi tekstil, roba široke potrošnje - sve potpuno uništeno...
Foto: Tanjug
Lokalna radnja kineske robe je potpuno pod vodom. Vlasnik kaže da je u njoj bilo nekoliko metara vode. Dodaje da je sve uništeno, da ništa nije ostalo...

Vlasnici lokala ističu da im je pomoć neophodna, ali nisu sigurni da će je dobiti. Posebno ih onespokojava informacija da ni to što su osigurani ne predstavlja garanciju da će im biti isplaćena odšteta.

"Rečeno nam je da smo osigurani od poplava, ali sada ispada da to podrazumeva izlivanje tečnosti iz kanalizacija i cevi, a ovo je bujična poplava, koja je elementarna nepogoda i osiguranje to ne pokriva", priča nam Aleksandar Vasiljević, jedan od vlasnika lokala.

Stradala je i lokalna biblioteka. Volonteri iz Beograda iznose ostatke knjiga, ali malo koja od njih će biti upotrebljiva.

Opština je formirala lokalnu komisiju da popiše sve lokale i radnje koji su uništeni, ali još se ne može govoriti o bilo kakvoj proceni štete. Policija je upozorila građane da se još ne vraćaju u Obrenovac, jer čišćenje nije završeno.

Što se tiče TE NIkola Tesla, kako javlja naš reporter, i tu se situacija, na sreću, polako normalizuje ili će se normalizovati uskoro. Sve se radi da bi se početkom sledeće nedelje počelo sa proizvodnjom struje. Stigla je prva količina kolubarskog lignita.

Kolubarski kopovi su priča za sebe, površinski kopovi ovih dana podsećaju na jezero.

Najvažnije vesti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: