Povukla se voda iz centra Svilajnca

Život u Svilajncu i Jagodini, gde su poplavljeni brojni objekti i domaćinstva, polako se normalizuje, a voda se povukla iz centralnih gradskih ulica.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

18:53

Default images

U centralnim gradskim ulicama Svilajnca voda se nakon poplava konačno povukla, a trenutno se, kako kaže predsednik opštine Predrag Milanović, radi na stvaranju uslova za povratak meštana u objekte koji su bili poplavljeni.

U četvrtak i petak prošle nedelje, zbog obilnih padavina i izlivanja reke Resave voda je poplavila centar grada, i bila je duboka oko jedan metar, dok ceo grad nije imao struju.

Takodje, nije bilo moguće ni dopremiti vodu, kao ni ostale životne namirnice, a gradjani kojima je voda prodrla u kuće evakuisani su i smešteni u Dom zdravlja u tom gradu.

Voda se još nije povukla u nekoliko sporednih ulica, kao i iz dvorišta vrtića u tom gradu.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović upoznao je danas
ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i ambasadora Turske u Srbiji Mehmeta Kemala Bozaja sa situacijom u Svilajncu i poručio da taj grad očekuje pomoć vlade jer će nakon povlačenja vode, uslditi popravka objkata i sanacija prostora.

Lajić i ambasador Turske u Beogradu danas su uručili Kriznom štabu opštine Svilajnac sušilice za zidove za objekte koji su prethodnih dana ugroženi ili oštećeni u poplavama.

Ambasador Turske rekao je da je vlada Turske obezbedila 400 sušilica za zidove za opštine koje su pogodjene poplavama a narednih dana obezbediće još 600.

Trenutno je u Svilajncu poplavama ugroženo 2.000 ljudi, koji se sada snabdevaju uz pomoć donacija Kriznog štaba. Pomoć u vodi, hrani i garderobi neprestano pristiže u veliku halu Sportskog centra.

Pomoć se prikuplja i u opštini Jagodina gde je turska vlada takodje dopremila sušilice za zidove kuća.

Za sada ih je dopremljeno 40, a predsednik Skupštine opštine Dragan Marković rekao je da je stanovništvu neophodno obezbediti frižidere i krevete, a da su ostale namirnice, sredstava za higijenu i garderoba za potrebe ugroženih već obezbedjena.

Marković je rekao da je u poplavama koje nisu zaobišle ni Jagodinu poplavljeno 1.530 objekata, ugroženo je oko 6.000 gradjana, od čega 700 dece.

"Na svu sreću nema ljudskih žrtava, niti velikih uginuća stoke, jer smo na vreme informisali gradjane da evakuišu stoku iz njihovh štala", rekao je Marković.

U naselju Rakitovo, koje je pogodjeno u poplavama, voda se pročišćava iz kanala kako vise ne bi plavila dvorišta i okolne kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: