Sve više zemalja sveta šalje pomoć

Srbiji koja se bori sa katastrofalnim poplavama pomoć stiže iz sve više država EU, kao i iz Belorusije i Japana.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

17:34

Default images

Nije isključeno da će Rusija već danas poslati još aviona.

Vođa ruske spasilačke ekipe koju su ruske vlasti poslale u Srbiju da pomogne u borbi sa poplavama rekao je da će se grupa ruskih spasilaca u našoj zemlji uskoro uvećati i da nije isključeno da će avioni stići već danas, prenosi Itar-Tass.

Ruska agencija navodi i reči Eduarda Čižikova, eksperta ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji je danas izjavio da su ruski spasioci evakuisali više od 500 ljudi u Srbiji, pogodjenoj najgorim poplavama u proteklih 120 godina.

Šef Nacionalnog kriznog centra ruskog Ministarstva za vanredne situacije Oleg Voronov saopštio je juče da će još dva aviona tog ministarstva dopremiti humanitarnu pomoć Srbiji, uključujući čamce, opremu za ispumpavanje vode i snabdevanje strujom, hranu i ćebad.

Ruska Federacija poslala je juče tim od 76 spasilaca sa opremom, dva specijalna vozila, 10 čamaca i humanitarnu pomoć. Pomoć je odmah upućena na teritoriju Obrenovca, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz kabineta evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve danas je saopšteno da se sve više zemalja Evropske unije pridružuje se naporu da se saniraju posledice teških poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Za manje od dan i po, 14 zemalja članica, što je pola Evrope, odazvalo se zahtevu za pomoć iz Srbije i Bosne i Hercegovine", poručila je Georgijeva u saopštenju za medije.

Prve su priskočile Bugarska, Nemačka, Slovenija i Austrija, koje su još juče, nekoliko sati nakon što su zahtevi za pomoć stigli u Brisel, poslali pumpe za vodu visokog kapaciteta, čamce i helikoptere prema Srbiji i BiH.

U međuvremenu, humanitarnom naporu su se priključile Hrvatska, Francuska, Česka, Litvanija, Letonija i Estonija, kaže se u saopštenju, a za njima Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Luksemburg.

Jedan deo pomoći već je stigao u Srbiju, dok će ostatak će stići najkasnije sutra, a sve troškove transporta snosiće Evropska komisija.

Georgijeva je u saopštenju izrazila saučesće unesrećenima i njihovim porodicama i obećala da će EU pomagati svoje komšije sve dok to bude neophodno.

Po naredjenju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, letom preko Ukrajine i Rumunije, u Srbiju stižu dva helikoptera MI-8 sa po šest spasilaca i tri motorna čamca, rekao je danas Tanjugu savetnik predsednika Srbije Marko Djurić.

Djurić je dodao da će iz Belorusije u ponedeljak u Srbiju sleteti transportni avion IL-76 sa četiri agregata od 100 kw, 20 generatora, 30 pumpi, 20 šatora za po 20 ljudi, 5.000 ćebadi i 20.000 mesnih konzervi.

Napomenuo je da mu je to potvrdio ambasador Belorusije u Beogradu Vladimir Čušev. Kao odgovor na zahtev Vlade Srbije povodom velikih šteta nastalih usled katastrofalnih poplava u zemlji, Vlada Japana upućuje pomoć koja će se odmah upotrebiti u vidu šatora, podloga za spavanje i drugo, navodi se u saopštenju.

U medjuvremenu, slovenačka vlada uputila je danas u Srbiju dodatnu pomoć u borbi sa poplavama u vidu četiri jedinice sa čamcima za spasavanje na vodi, a u toku dana biće na raspolaganju i specijalni vojni helikopter, rekao je Tanjugu ambasador te zemlje u Beogradu Franc But.

Prema njegovim rečima, jedinice za spasavanje na vodi trebalo bi da stignu u Srbiju danas do 18 sati i biće odmah usmerene ka oblastima oko Obrenovca i duž Save.

"Istovremeno mogu da potvrdim da konačno imamo sve dozvole što se tiče slanja specijalnog vojnog helikoptera koji i u mraku može da deluje", kazao je on i objasnio da se dugo čekalo na dozvole zbog toga što je taj helikopter deo slovenačkih struktura u KFOR-u koje se nalaze na severu Kosova.

Specijalni helikopter će, kako je objasnio, sleteti danas na aerodrom u Surčinu i biće rasporedje

Slovenački ambasador je juče za Tanjug potvrdio da je Vlada Slovenije poslala u Srbiju specijalnu jedinicu civilne zaštite, zajedno sa deset (umesto najavljana četiri) vozila i prikolicu, 19 stručnjaka, dve velike i četiri dodate male specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, kao i dva agregata.

Iz Biroa MUP za saradnju s medijima saopšteno je i da je jedan privatni helikopter iz Madjarske stigao je u pomoć Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije i da je već na terenu gde pomaže u evakuaciji ugroženog stanovištva Obrenovca.

Helikopterom upravljaju srpski i madjarski pilot, zbog boljeg poznavanja terena, navodi se u saopštenju Biroa MUP za saradnju s medijima.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da će Srbija aktivirati sve raspoložive mehanizme kako bi iskoristila sva sredstva koje je Evropska unija predvidela u svrhu urgentne pomoći, za borbu protiv poplava i saniranje njenih posledica.

Na sastanku sa predstavnicima Kancelarije za evropske integracije dogovoreno je da Srbija u najskorijem roku uputi zahtev EU za korišćenje sredstava u okviru fonda solidarnosti, koji nam kao zemlji kandidatu, stoji na raspolaganju, a u cilju obnove ključnih infrastrukturnih objekata, privremenog smeštaja za ugrožene kategorije stanovništva, zaštitu posebnih kulturnih i nacionalnih dobara i sanaciju ugroženih područja.

Srbija je već uputila zahtev i dobila deo konkretne pomoći kroz Centar za reagovanje u urgentnim situacijama Evropske komisije, a očekuje se da u okviru navedenog mehanizma Srbija dobije dodatnu pomoć u vidu hitno neophodnih tehničkih sredstava.

Evropska komisija sutra šalje u Srbiju tim za procenu štete od nepogoda koje su zahvatile veći deo zemlje, dok se veliki broj evropskih država priključio pomoći u ljudstvu i tehničkoj opremi.

Srbiji je pomoć već pristigla i iz Hrvatske i Bugarske, a Sjedinjene Americke Države donirale su 100.00 dolara.

Očekuje se dolazak timova za spasavanje iz Nemačke, Austrije, Češke, Francuske, a pomoć Srbiji uputio je i Izrael.

Vlada Makedonije odlučila je da pošalje pomoć Srbiji, u oblasti pogodjene poplavama, saopštila je makedonska ambasada u Beogradu. U Srbiju stiže 30 spasilaca iz makedonske Direkcije za zaštitu i spasavanje i 15 spasilaca iz Ministarstva odbrane, a poslata su dva gumena čamca, 20 agregata za struju, 23 male pumpe za vodu, dve multifunkcionalne dizel pumpe i pet plastičnih čamaca.

Konvoj sa pomoći u svakom trenutku treba da stigne u područja pogodjena poplavama u Srbiji.

Bugarska je uputila dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi, jedno vozilo za ispumpavanje vode opremljeno sa pet pumpi, minibus opremljen sa pet pumpi, vozilo opremljeno sa šest pumpi i dva motorna čamca za spasavanje.

Pomoć iz Bugarske stigla je u Jagodinu, navodi MUP i dodaje da je Hrvatska poslala tim za prečiščavanje vode i tim sa pumpama velikog kapaciteta.

I Vojska Crne Gore uputila je snage za pružanje pomoći u poplavljenim područijma u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Pomoć je upućena na osnovu odluke Saveta za odbranu i bezbednost i naredbe ministra odbrane, a pripadnici crnogorske vojske biće angažovani na pružanju pomoći na području Opštine Obrenovac gde su gradjani trenutno najviše pogodjeni poplavama.

Srpski svetski kongres dijaspore pozvao je sve svoje klubove i članove da se uključe u prikupljanje pomoći za Srbiju i Republiku Srpsku koje su ugrožene vremenskim nepogodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: